:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. június 4. 10:16

Megjelent a Microsoft Dynamics AX 2009

Két év után a Microsoft frissítette Dynamics AX vállalatirányítási rendszerét, június 2-án megjelent a 2009-es verzió, amelynek talán legfontosabb újdonsága, hogy levetkőzte elődje sokszínűségét, és egy valódi, integrált megoldáscsomag előnyeit nyújtja.

Két év után a Microsoft frissítette Dynamics AX vállalatirányítási rendszerét, június 2-án megjelent a 2009-es verzió, amelynek talán legfontosabb újdonsága, hogy levetkőzte elődje "sokszínűségét", és egy valódi, integrált megoldáscsomag előnyeit nyújtja.

Egységes, átlátható, Office-szerű felület

A Dynamics AX most bejelentett 2009-es verziója több mint 500 újdonságot tartalmaz. A legfontosabb változások között említhető, hogy teljesen egységes lett a szoftver felülete, nőtt a teljesítménye, illetve látványos előrelépések történtek a Microsoft többi termékével és technológiájával történő integráció területén. Az eredetileg Oracle-re optimalizált Dynamics AX sokkal jobban együttműködik az SQL Serverrel, egyes lekérdezések válaszideje felére-harmadára csökkent például.

A Dynamics AX 2009-es verziójában a Microsoft nagy hangsúlyt fektetett az Office termékekkel való integrációra és a felhasználói élmény közelítésére, amelynek köszönhetően a szoftver kezelőfelülete gyorsan átlátható mindazok számára, akik korábban már használtak Office 2007-et. A Microsoft szerint ennek köszönhetően a szoftver kezelése hamar elsajátítható és kényelmes. Bevezették a funkciók üzleti szerepkörök alapján történő csoportosítását, több tucat különféle "nézetet" hozva létre, hogy a vállalat különféle részlegein dolgozó munkatársak mindegyike a számára legfontosabb funkciókat érhesse el a legkönnyebben.

Az új Dynamics AX-ben a fejlesztők létrehoztak egy Sharepoint-alapú szerepköri információs központot, ahova a felhasználók akár saját maguk is tudnak a munkájukat segítő diagramokat, mutatókat (KPI) megjeleníteni, amely a legjobban segíti a napi döntéshozatalt. Az SQL Server 2008-cal történő hatékonyabb együttműködésnek köszönhetően javultak a jelentéskészítési funkciók tranzakciós és OLAP típusú adatokból egyaránt, a riportszerkesztést pedig a Visual Studio 2008-cal integrálták. Fontos újítás még a Microsoft Workflow Foundation alapú munkafolyamat funkció, amellyel különböző jóváhagyási és döntési folyamatokat lehet papír kiküszöbölésével, de mégis a történet megőrzése, a vonatkozó szabályok, hatósági előírások betartása mellett végrehajtani.

Felhasználói visszajelzések alapján

Magyarországon a legjelentősebb Dynamics AX-partner az Xapt Kft., ami már jelenleg is több cégnél végez a Dynamics AX 2009-es verziójával kapcsolatos konzultációs, bevezetési és fejlesztői munkát -- tudtuk meg Dr. Schvarcz Zoltán ügyvezetőtől. "Lehetőség szerint minden bevezetésünket és fejlesztésünket a jövőben már csak ezen a verzión szeretnénk elvégezni. Úgy gondoljuk, hogy a termék nagyon sikeres, sokoldalú és megbízható lesz, megéri a váltást."

Az Xapt nem csak hazai léptékben, hanem nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő AX-partnernek számít, amit az is jelez, hogy a Dynamics AX 2009-es verziójában számos olyan újdonság és fejlesztés kapott helyet, amelyet a magyar cég javasolt az ügyfelek visszajelzései alapján. "A Microsoft az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy komolyan vegye a külső visszajelzéseket, így nagyon sok olyan jobbító, hiánypótló funkciót építettek a termékbe, ami alapvetően a piaci igények alapján született többek között az Xapt hathatós közreműködésével" -- mondta Schvarcz.

A Dynamics AX-et a Microsoft a nagyobb középvállalatoknak szánja, elsősorban a termelési, kereskedelemi és szolgáltatói szektorban. A vállalatirányítási szoftver új verziójának hivatalos megjelenési dátuma június 2., ezen a napon a szoftver forgalmazása összesen 21 országban indult meg, Magyarországon azonban csak az év későbbi részében lesz hozzáférhető a termék.

Egy a jelszó

A Dynamics AX, leánykori nevén Axapta 1998-ban került piacra, fejlesztője a dán Damgaard volt, ami 2000-ben összeolvadt a Navisionnel, hogy aztán 2002-ben az egyesült vállalat a Microsoft kezébe kerüljön. Az Axapta organikusan, valamint a Microsoft ERP-piaci akvizícióinak köszönhetően folyamatosan fejlődött, azonban ennek a nyoma még a legutóbbi, 4.0 verzión is érezhető volt, a szoftver egyes elemeiről lerítt, hogy más-más helyről származnak.

A Microsoft 2003-ban útjára indította a Green kódnevű projektet, amelynek célja a Microsoft fennhatósága alatt álló vállalati alkalmazások (Axapta, Navision, Great Plains, Solomon) egyesítése lett volna egyetlen termékké, azonban ez a kezdeményezés különböző okok, de leginkább az ügyfelek nyomása miatt végül hamvába holt. Tavaly ősszel, a Convergence 2007 konferencián Kirill Tatarinov, a Microsoft üzleti alkalmazásokért felelős részlegének vezetője bejelentette, pár éven belül a Microsoft közös kódbázisra helyezi az összes Dynamics termékét.

Ez lehetővé teszi a Microsoft számára, hogy felgyorsítsa a fejlesztéseket, jobban kiszámíthatók lesznek a megjelenési időpontok, az ügyfelek pedig könnyebben válthatnak egyik termékről a másikra, ha kinőtték -- érvelt Tatarinov. A közös kódbázis révén egységes lesz az alkalmazások felhasználói felülete, az alkalmazásprogramozási interfészek, a kommunikációs technológiák, az üzleti intelligencia funkcionalitás, valamint az adatbázis-motor.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.