Szerző: Bányai György

2008. június 5. 09:01

Kipróbáltuk: Logitech MX Air "légegér"

A Logitech számos olyan termék piaci bevezetésén van túl, amelyek nem tűntek el egyszerűen a süllyesztőben, évek múltával is emlegetjük, extrémebb esetben visszasírjuk őket kényelmük vagy jövőbemutató tulajdonságaik miatt. Az MX Air légegér is ilyen termék, igaz, emlegetni csak utóbbi miatt fogjuk, a kényelemért semmiképp.

[HWSW] A Logitech számos olyan termék piaci bevezetésén van túl, amelyek nem tűntek el egyszerűen a süllyesztőben, évek múltával is emlegetjük, extrémebb esetben visszasírjuk őket kényelmük vagy jövőbemutató tulajdonságaik miatt. Az MX Air légegér is ilyen termék, igaz, emlegetni csak utóbbi miatt fogjuk, a kényelemért semmiképp.

Új dimenzió

A Logitech MX Air egere nem hétköznapi beviteli eszköz, lézeres elven működő hagyományos asztali üzemmódja mellé mozgásérzékelővel megvalósítottt térbeli működés is társul, vagyis a rágcsáló az asztalról felemelve, a levegőben "lóbálva" is működik -- hasonlóan a Nintendo Wii kontrolleréhez. Az egér hagyományos, asztali üzemmódjáról csak annyit érdemes elmondanunk, hogy éppoly megbízható és pontos, mint a gyártó többi lézeres megoldása. A térbeli vezérlés azonban új dimenzióba, pontosabban a harmadikba repít bennünket.

Logitech MX Air

A "légegér" funkciót az hívta életre, hogy a PC-k egyre többször töltik be a szórakoztatóközpont szerepét, és ilyenkor szükség van a távoli vezérlésre. Azonban a nappaliban, a nagyképernyős tévé előtt, a kanapén ülve megfelelő méretű sík felület hiányában kényelmetlen, vagy akár teljesen lehetetlen az egerészés, ekkor jöhet jól az MX Air, ami a levegőben tartva is ugyanúgy működik, mintha csak az asztalon használnánk.

Az egér természetesen vezeték nélkül kapcsolódik a vevőegységhez, amely az asztali számítógép, illetve a noteszgép szabad USB portjába illeszkedik. Sajnos e vevő majdnem akkora mint egy pendrive, pedig a Logitechnek sikerült már ezt a feladatot jóval kisebb méretben is megoldania. Az üzembehelyezés pofonegyszerű, a vevő csatlakoztatása és az egér bekapcsolása után pár másodperccel már munkához láthatunk, vagy inkább indulhat a szórakozás, hiszen az MX Air új funkciója leginkább utóbbit elégíti ki.

A vezeték nélküli kapcsolat hatótávolságát illetően nem lódít a gyártó, amikor tíz métert ígér, tapasztalataink szerint az MX Air még 12 méteres távolságból is használható -- ilyenkor ugyan a tévén vagy a monitoron valószínűleg már senki sem látja a kurzor pozícióját, de például a zenelejátszó vezérléséhez erre nincs is szükség. Az áramellátásról egyébként beépített lítiumion akku gondoskodik, melynek töltésére egy dokkolót találhatunk a dobozban.

Asztalon nem túl kényelmes

Az egér burkolatán a szokásos két egérgomb között egy hosszú, teljesen sima felület helyettesíti a görgőt. Az ujjunkat ezen kell végighúzni, ha görgetni szeretnénk -- közben az egérből a hagyományos görgetőkerekek szokásos kerregő zaja hallatszik. A "görgő" alatt gyorsgombok találhatók, amelyekhez az egérhez mellékelt szoftverből rendelhetünk funkciókat.

Logitech MX Air

Az MX Air sajnos nem olyan kényelmes, mint gondolnánk. A túlságosan nyújtott szimmetrikus burkolaton ugyan szépen pihentethetjük a kezünket, használni azonban már jóval kényelmetlenebb az egeret, mint a gyártó többi termékét. A felhasználók többsége az asztalra letámasztott csuklóval egerészik, -- átlagos kézméret esetén így két-két és fél centiméteres kört is leírhatunk, ez elegendő a kezünk felemelése nélkül az egérmutatóval a munkaasztal körbejárására.

Az MX Air hoszából adódóan ezt a távot csak jobbra-balra irányba engedi bejárni, fel-le nem, mert teljesen nyújtott ujjak mellett is már a csuklónkig ér az alja. Természetesen foghatjuk az egér burkolatának közepe felé is, ám ekkor a gombok megnyomása igényel fárasztó erőkifejtést, hiszen azok mikrokapcsolóit a hajlítási ponthoz közel, mindössze egy-két milliméteres erőkarral kapcsolgathatjuk.

Térben

A mozgásérzékelős, háromdimenziós kezelés érdekes. Filmlejátszás, vagy zenehallgatás közben kattintgatás helyett akár csuklómozgatással is elérhetjük a kívánt funkciót, a megfelelő gomb nyomvatartásakor jobbra-balra rángatva csuklónkat emelhetjük, vagy csökkenthetjük a hangerőt, de hasonlóan lapozhatunk fényképnézegetés közben is. Ez a lehetőség egy ideig izgalmas, jól is mutat, de egy hosszabb nyaralás képsorozatán érdemes kurtítani egy vetítés során, mert egy idő után már igen fárasztóvá válhat a lapozás.

Az egér két módja között átkapcsolni nem kell, ezt az MX Air magától teszi, ahogy felemeljük az asztalról, működésbe lép a térbeli vezérlés mozgásérzékelője. E két mód között azonban érezhető a váltás, közel egy másodperces kihagyás során kapcsol az MX Air az alján található lézeres egység, és a mozgásérzékelő között. A levegős üzemben a dupla kattintásokat gyakorolni kell, mert e két klikk között elmozdulhat a tartó kezünk. Készüljünk rá, hogy bénázás lesz az első pár alkalomból. Az egér giroszkópja az irányokat minden helyzetben tökéletesen felismeri: ha véletlenül "fejjel lefelé" fogtuk meg, a jobbra, balra, le, fel irányok akkor sem cserélődnek fel.

A Logitech MX Air 28 ezer forint környékén vásárolható meg hazánk boltjaiban. Nem olcsó tehát, de túlzásnak sem érezzük, ha figyelembe vesszük, hogy mit is kapunk a pénzünkért. A lézeres mellé mozgásérzékelős beviteli mód is került, az anyagválasztás remek, csak sajnos a futurisztikus külső nem kényelmes. Szórakozni azonban lehet vele, egy-két klikk pedig elkattanhat az asztallapon is. Hosszabb munkához azonban semmiképp sem ajánljuk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról