:

Szerző: Ady Krisztián

2008. május 28. 12:45

Alaposan átrendezi Kína saját mobilpiacát

Alaposan átrendezi saját mobilpiacát Kína: a kormány utasította a legnagyobb vezetékes szolgáltató China Telecomot, hogy vásárolja fel az Unicom 5,1 milliárd dollárt érő CDMA hálózatát. A lépéssel a harmadik generációs szolgáltatások beindítását készítik elő: az ország három 3G-licencet bocsát majd ki.

[HWSW] Alaposan átrendezi saját mobilpiacát Kína: a kormány utasította a legnagyobb vezetékes szolgáltató China Telecomot, hogy vásárolja fel az Unicom 5,1 milliárd dollárt érő CDMA hálózatát. A lépéssel a harmadik generációs szolgáltatások beindítását készítik elő: az ország három 3G-licencet bocsát majd ki.

A harmadik generációs licencek kiadása jó hír a mobilhálózati berendezések és mobilkészülékek gyártói számára. Az 1,3 milliárdnyi potenciális 3G mobilvásárlóval rendelkező piacon sokáig kétséges volt, ad-e a kormány egyáltalán engedélyt 3G-s hálózat indítására, kiírja-e az ehhez szükséges tendereket. Kína a jelek szerint letett saját hálózat fejlesztéséről és a 3G platformot választotta.

Az óriási ország 3G-hálózatának építése azonban még évekbe tellhet, a három licencen várhatóan három országos szolgáltató indíthatja majd el fejlett mobilszolgáltatásait. Jelenleg a kínai piacot két mobilszolgáltató uralja, a China Mobile, mely GSM-et használ, illetve a második Unicom, mely CDMA hálózatot üzemeltet. Az Unicom a CDMA hálózat átadását követően saját 3G-hálózatot épít majd ki.

Elemzők szerint az újrastruktúrálódó, végre egy technológia mellett lándzsát törő kínai piac több éves spekulációknak és várakozásnak vet véget, az időtényező azonban továbbra is kérdés, egyelőre nem tudni mikor írják ki a 3G-tendereket, illetve mikor indul meg a hálózatok telepítése, majd a kereskedelmi szolgáltatás.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.