Szerző: Bodnár Ádám

2008. május 20. 11:17

Újdonságok az EMC Worldön: deduplikációt mindenkinek!

Két új tárolótömböt és egy adat-deduplikálásra képes virtuális szalagkönyvtárat, valamint a NetWorker mentési szoftver középvállalatoknak szánt, egyszerűsített licencelésű verzióját mutatta be a Las Vegasban rendezett EMC World konferencián az adattárolási megoldások legnagyobb gyártója.

[HWSW] Két új tárolótömböt és egy adat-deduplikálásra képes virtuális szalagkönyvtárat, valamint a NetWorker mentési szoftver középvállalatoknak szánt, egyszerűsített licencelésű verzióját mutatta be a Las Vegasban rendezett EMC World konferencián az adattárolási megoldások legnagyobb gyártója.

Az EMC Disk Library 3D 1500 a kisebb cégek, a 3D 3000 pedig a középvállalatok számára tervezett megoldás, előbbi kapacitása 36 terabájt, utóbbié pedig 148 terabájt. Mindkét lemeztömbben 1 terabájtos SATA diszkek felelnek az adatok tárolásáért, a védelemről RAID 6 gondoskodik. Az eszközöket leginkább LAN-on keresztüli adatmentésre (NFS, CIFS) ajánlják, de opcionális Fibre Channel portokon keresztül akár SAN hálózathoz is csatlakoztathatók. A kereskedelmi megjelenésük május 28-án esedékes. Az 1 terabájtos SATA diszkek júliustól a korábban csak 750 gigabájtos meghajtókkal rendelhető 3D 4000 lemeztömbben is elérhetők lesznek.

Mindkét új lemeztömböt ellátták szabály-alapú adat-deduplikációval, amely kiszűri a redundáns adatok mentését, ezzel kapacitást takarítva meg. A szabály-alapú deduplikáció lényege, hogy a mentett adatokból csak egy példány létezik, de a tárolótömböt elérő szoftverek számára a szoftver pointerek segítségével tetszőleges számú "virtuális másolatot" mutathat belőle. Például a cég dolgozóinak küldött körlevélhez csatolt állományból csak egyetlen példány létezik, de azt mindenki úgy érzékeli, mintha az összes levélben benne lenne. A deduplikáció mentéskor történik, de akár le is állítható egy adott időre, hogy a mentés során a tároló a lehető leggyorsabban tudja nyelni az adatokat, és ezekre az állományokra később is "ráereszthető".

Az algoritmus most bekerült az EMC igen népszerű, nagyteljesítményű SAN-hálózatokba szánt Disk Library 4000 virtuális szalagkönyvtárába is, amelynek új szoftvere már képes lekapcsolni az éppen nem használt merevlemezeket, amivel a gyártó szerint akár 19 százalékkal csökkenthető az eszköz fogyasztása, valamint a hűtésére fordított költség. A DL 4000-es sorozat mostantól akár 5400-as percenkénti fordulatú SATA lemezekkel is kérhető, amelyek 32 százalékkal kevesebbet fogyasztanak a 7200-as diszkeknél. Az EMC szerint ezzel, valamint a nem használt lemezek kikapcsolásával összességében akár 47 százalékos fogyasztás-csökkenést is el lehet érni.

Szintén az EMC Worldön mutatkozott be a NetWorker mentési szoftver új változata kimondottan középvállalatok számára. A NetWorker Fast Start lényege, hogy a vevők a nagyvállalati NetWorker összes funkcióját használhatják egy egyszerűsített licenckonstrukció keretében, amelyet később teljes nagyvállalati licencre bővíthetnek fel, ha a vállalatuk növekedik. A 18 ezer dolláros induló áron kapható Fast Start összesen 20 windowsos vagy linuxos szervert és öt alkalmazást (pl. Exchange, Oracle, SQL Server) képes menteni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról