:

Szerző: Ady Krisztián

2008. május 20. 13:24

A PC Tools szerint nem golyóálló a Vista annyira, mint a Microsoft állítja

[Techworld] A PC Tools statisztikái szerint korántsem annyira a rózsás a helyzet a Windows Vista biztonságosságát tekintve, mint azt a Microsoft állítja. A cég tapasztalatai szerint valamivel jobbak a mutatók a Windows XP-s gépekénél, de nem annyival, amit a Microsoft legutóbbi számai sejtetni engednek.

[Techworld] A PC Tools statisztikái szerint korántsem annyira a rózsás a helyzet a Windows Vista biztonságosságát tekintve, mint azt a Microsoft állítja. A cég tapasztalatai szerint valamivel jobbak a mutatók a Windows XP-s gépekénél, de nem annyival, amit a Microsoft legutóbbi számai sejtetni engednek.

Az ausztrál PC Tools saját ThreatFire felhasználói adatbázisának visszajelzéseiből készítette statisztikáját, mely szerint 58 ezer vistás számítógépen találtak legalább egy kártékony programot az elmúlt hat hónap során. Ez a mennyiség a Vista operációs rendszert futtató számítógépek 27 százalékát tette ki. A cég adatbázisába több mint másfélmillió windowsos számítógép jelent folyamatosan, melyeknek 12,6 százaléka, 190692 számítógép vistás.

A több mint 190 ezer számítógépen összességében 121380 kártékony programot regisztráltak, ami tény, hogy elmarad az 1,3 milliónyi XP-s gépen talált 1319144 kártevővel szemben, jobb százalékos arányt mutatva, de a számok szerint a helyzet sokkal rosszabb, mint ahogyan azt a Microsoft állítja. A PC Tools újabb statisztikáit a Microsoft korábbi cáfolatára válaszul tette közzé, egy héttel ezelőtt a cég azt állította, hogy a Vista legalább annyira sebezhető sérülékenységeken keresztül, mint a Windows 2000.

A PC Tools számai sajnos nem tesznek lehetővé közvetlen összehasonlítást a Microsoft adataival, így például az sem ismert, hogy a felfedezett károkozók, kártékony programok egyáltalán tettek-e valamilyen kárt a számítógépben, okoztak-e valamilyen problémát az ügyfélnek. A cég magyarázata szerint azokat a támadási kísérleteket jelenítették meg statisztikáikban, melyek már túljutottak a felhasználón és a program állította meg ténykedésüket.

A Microsoft folyamatosan hangsúlyozza a Windows Vista fokozott biztonságosságát, mely a felmérések szerint az egyik legfőbb vonzerő az áttérni szándékozó vállalatok számára. Az tény, hogy a kereskedelmi megjelenése után eltelt 90 napban lényegesen kevesebb sebezhetőséget fedeztek fel benne, mint a Windows XP-ben vagy akármelyik másik modern asztali operációs rendszerben, igaz azóta megérkezett hozzá az első szervizcsomag is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 16:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.