:

Szerző: Ady Krisztián

2008. május 21. 13:11

Húzd be a függönyt: távcsővel is kifürkészhető a jelszavad

[Computerworld] Kamerával és távcsővel több értékes, személyes adathoz juthatunk, mint arra bárki számítana, állítja két kutatócsoport, akik egymástól függetlenül dolgoztak ki hasonló módszert a jelszavunk ellopásához, vagy a számítógép képernyőjén megjelenő adatok lemásolásához. Mindehhez ráadásul nem is szükséges a közvetlen rálátás.

[Computerworld] Kamerával és távcsővel több értékes, személyes adathoz juthatunk, mint arra bárki számítana, állítja két kutatócsoport, akik egymástól függetlenül dolgoztak ki hasonló módszert a jelszavunk ellopásához, vagy a számítógép képernyőjén megjelenő adatok lemásolásához. Mindehhez ráadásul nem is szükséges a közvetlen rálátás.

Árulkodó tükörkép

A Kaliforniai Egyetem (Santa Barbara) és a Saarland Egyetem (Saarbrucken, Németország) kutatói rájöttek, hogy a környezet tárgyain megjelenő apró tükröződéseken keresztül is megfigyelhetők egy kéz mozdulatai, amint beüt egy jelszót, vagy elolvasható egy monitor tartalma, akkor is, ha az közvetlenül nem is látszik. A saarbruckeni csapat mindennapos felületekről, poharakról, csészékről, vagy akár az emberi szemből tükröződő videóról is képes megállapítani, mit gépelt be a megfigyelt személy a billentyűzeten.

A kifejlesztett Clear Shot program elemzi a videón található kézmozdulatokat és szöveggé alakítja azt. A pontosság csupán 40 százalékos, azonban ez is elegendő ahhoz, hogy több-kevesebb pontossággal kitalálható legyen, mit írt le az adott személy a billentyűzeten. A szoftver alternatív szavakat is ajánl és az esetek nagy részében a valódi szó benne van az első öt felajánlott szóban.

A Clear Shot szinte bármilyen webkamerával együttműködik, de a Saarland Egyetem kutatói szerint akár távcsővel, teleszkóppal is használható, valódi távoli megfigyeléshez alapot biztosítva. A mókának indult kutatás ötletét az Egyetem ablakain tükröződő, látható számítógépes képernyők adták a csapatnak.

Tükör
A tányér feliratához hasonlóan tükröződhet a monitor képe is

A fehér fal is jó

A próbálkozások sikerre vezettek, egy csupán 500 dolláros távcsővel már 5 méterről elolvasható egy teáscsészén tükröződő, 12-es betűméretű Word dokumentum, 10 méterről pedig a 18-as betűméretű olvasható szabad szemmel is. Egy komolyabb teleszkóppal nagyobb távolságról, 30 méterről is elérhető ilyen tisztaságú kép. Bár a tükröződések igen aprók, élesebb képet nyújthatnak, mint azt bárki gondolná.

A Saarland kutatói jelenleg egy új képelemző algoritmuson dolgoznak és csillagászatban is használt, nagyteljesítményű teleszkópokkal is kipróbálják szoftverük képességét. Ilyen teljesítménnyel akár már az is lehetővé válhat, hogy az emberi szemben tükröződő képet elemezzék, de kísérleteik során a szimpla fehér faltól két méterre elhelyezett monitor fali tükröződését is képesek voltak elolvasni! Egyetlen védelem van a módszer ellen: a reluxa, roló, sötétítőfüggöny használata.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 14:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.