Szerző: Bizó Dániel

2008. április 24. 15:50

Piacon a javított hárommagos Phenomok

Piacra dobta javított hárommagos Phenom processzorait az AMD. A Phenom X3 az X4-ekkel megegyező négymagos szilíciumra épül, egy deaktivált processzormaggal.

[HWSW] Piacra dobta javított hárommagos Phenom processzorait az AMD. A Phenom X3 az X4-ekkel megegyező négymagos szilíciumra épül, egy deaktivált processzormaggal.

Az AMD három modellel nyitotta meg a hárommagos X3 termékvonalat, mellyel reményei szerint rést talál a kétmagos és négymagos termékek között a piacon magának -- ezeket a modelleket cserélte most az új szilíciumrevízióra (B3 stepping), mely már mentes attól a hibától, mely miatt korábban a négymagos Opteronok szállításait felfüggeszteni kényszerült. Az X3 eredendő motivációja kétségtelenül az egy hibás maggal elkészült chipek kereskedelmi hasznosítása, ezen keresztül pedig a selejthányad okozta veszteség visszaszorítása. Vélhetően ugyanezt a célt szolgálja részben az is, hogy a harmadszintű gyorsítótár méretét 1,5 megabájtra csökkentették, még tovább javítva a kihozatalt.

Az AM2+ foglalatba illeszkedő hárommagos Phenom 8750 2,4, a 8650 2,3, míg a 8450 2,1 gigahertzes órajelen üzemel, és mindegyikük energiakerete 95 watt, vagyis mainstrem energiaosztályúak. A 8450 árazása nagyjából az Athlon 64 X2 6000+ (3 GHz), a 8650 modellé pedig a 6400+ (3,2 GHz) árával esik nagyjából egybe, míg a 8750 a négymagos Phenom 9550-nel (2,2 GHz) megegyező zöldhasút kóstál az AMD nettó gyártói listaárán.

AMD Phenom

Ár-teljesítmény szempontjából papíron legalábbis, de az X3-ak nem tűnnek túlzottan jó vételnek, ugyanis a nem vagy rosszul többszálúsított alkalmazások (például játékok) az Athlon X2-k magasabb órajelét, a hatékonyan párhuzamosított kódok (például tömörítők, videoszerkesztők, renderelő szoftverek) pedig a négymagos Phenom X4-ek gazdagabb számítási erőforrását preferálják majd -- talán azok számára megfelelő, akik mindkét alkalmazástípusból futtatnak, így egyenletesen közepes teljesítményhez juthatnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról