Szerző: Ady Krisztián

2008. április 14. 13:47

Az újabb Radeon videokártyák grafikus processzorán is fut már a Folding@Home

Hosszú fejlesztést követően újabb grafikus kártyák processzorára hajtó Folding@Home klienst tölthetnek le a projekt résztvevői. A második béta minden olyan AMD/ATI grafikus gyorsítót támogat, mely ismeri az AMD Compute Abstraction Layert (CAL). Ennek megfelelően minden R600-sorozatba tartozó grafikus gyorsítón futhat -- Radeon 2400-on, és ennél újabbakon.

[HWSW] Hosszú fejlesztést követően újabb grafikus kártyák processzorára hajtó Folding@Home klienst tölthetnek le a projekt résztvevői. A második béta minden olyan AMD/ATI grafikus gyorsítót támogat, mely ismeri az AMD Compute Abstraction Layert (CAL). Ennek megfelelően minden R600-sorozatba tartozó grafikus gyorsítón futhat -- Radeon 2400-on, és ennél újabbakon.

A publikus béta Windows XP mellett Windows Vistán is képes kiaknázni a grafikus processzor (GPU) erejét. A FAH GPU2 kliens egy alfa és egy zárt bétatesztelésen már átesett, a fejlesztők pedig azt remélik, hogy a nagyközönség sem fog komolyabb hibákat találni. A több grafikus maggal szerelt újabb, 3-as sorozatú kártyák tulajdonosai egyelőre csak az egyik grafikus magot tudják munkára fogni.

A Folding@Home néven ismert projekt a proteinek molekuláris szintű kialakulását, felépítését szimulálja elosztott rendszerben, hogy az eredmények révén tudósok jobban megérthessék viselkedésüket, hatásukat, és egyes kórok kialakulásának mikéntjét. A tudomány szerint bizonyos betegségek, például az az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór, valószínűleg proteinek hibás kialakulásának és felhalmozódásának a következményei.

Ezekre a megoldhatatlanul nagy feladatokra vetik be az elosztott projekteket, mikor a számításokat megfelelően apró csomagokra szeletelik, amelyeket aztán a résztvevő számítógépek ezrei, tízezrei tölthetnek le az internet segítségével, majd feldolgozás után visszaküldik az eredményeket. Ilyen projekt keretében folyik a proteinek vizsgálata is, amely Folding@Home néven fut, de hasonló tervezetből ma már több tucat működik, köztük a földönkívüli intelligencia meglétét kutató SETI@home.

Proteinek PS3-on
PS3-on is fut

A grafikus processzorok legalább egy nagyságrenddel gyorsabban képesek futtatni bizonyos számításokat, egy X1900 videokártya GPU-ja akár 20-40x gyorsabban végezhet egy-egy adott feladattal, mint egy 2,4 GHz-es Pentium 4 processzor. Az újabb bétához legalább januári Catalyst meghajtóprogram-csomag kell a .Net Framework 2.0 mellett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról