Szerző: Ady Krisztián

2008. április 14. 11:48

Faborítású, zöld noteszgépet fejleszt a Fujitsu

[Techworld] Lapértesülések szerint a Fujitsu a héten mutatja be Japánban zöld szellemben fogant, faborítással ellátott speciális noteszgépét, mely egyelőre csak prototipus szintjén létezik. A noteszgépet a japán Monacca dizájnercsapat tervezte, mely kifejezetten fára specializálódott.

[Techworld] Lapértesülések szerint a Fujitsu a héten mutatja be Japánban "zöld szellemben" fogant, faborítással ellátott speciális noteszgépét, mely egyelőre csak prototipus szintjén létezik. A noteszgépet a japán Monacca dizájnercsapat tervezte, mely kifejezetten fára specializálódott.

A noteszgép háza cédrusból készül, azokat a részeket pedig, melyeket feltétlenül fémből vagy műanyagból kellenne készíteni, úgynevezett bio-műanyaggal helyettesíti a Fujitsu. Bio-műanyagok azok a műanyagok, melyeket természetes anyagok, például petróleum helyett növényi olaj felhasználásával készítenek, bár ezt a terminust pontos definíció, specifikáció hiányában igen szabadon használják a cégek.

A kevés használt bio-műanyag a környezetet nem terheli, mivel kontrollált körülmények között biológiailag, baktériumok segítségével lebontható. A Fujitsu nem először használ környezetbarátabb anyagokat noteszgépeiben, 2002 óta kukoricát is használ a műanyagok gyártatásához, Biblo NX95 laptopja pedig már 30 százalékban bio-műanyagot használ. A Monacca noteszgép pontos specifikációja egyelőre sajnos nem ismert.

Fujitsu Monacca

Az IT-szállítók hirtelen "zölddé" válásának legfontosabb oka az ügyfelek elvesztésétől és a kormányzati szabályozástól való félelem, a környezetvédelmi szempontok szinte egyáltalán nem játszanak szerepet, derült ki egy, a PricewaterhouseCoopers által nemrég készített tanulmányból. A környezetbarát, energiatakarékos termékek iránti kereslet növekedésének legfőbb mozgatórugója az energiaárakban keresendő, a válaszadók 60 százaléka esetében ez a fő motiváció.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról