Szerző: Bányai György

2008. április 24. 13:38

Apró, környezetbarát asztali konfiguráció várható a Delltől

A Dell ízelítőt adott közelgő, még nem bejelentett asztali számítógépéből, mely a mai igényeknek próbál megfelelni az ergonómiát és a fogyasztást illetően. A parányi gép zajtalan és keveset eszik, a Dell szerint ezek azok a paraméterek amelyek a megfelelő teljesítményen kívül számítanak a vevőknek.

[HWSW] A Dell ízelítőt adott közelgő, még nem bejelentett asztali számítógépéből, mely a mai igényeknek próbál megfelelni az ergonómiát és a fogyasztást illetően. A parányi gép zajtalan és keveset eszik, a Dell szerint ezek azok a paraméterek amelyek a megfelelő teljesítményen kívül számítanak a vevőknek.

A Dell bejelentette, hogy olyan asztali számítógépen dolgozik, amely 81 százalékkal kevesebb helyet foglal, mint napjaink átlag minitorony házba zárt számítógépei, ráadásul ezeknél hetven százalékkal fogyaszt majd kevesebbet. Az új asztali PC újrahasznosított és újrahasznosítható anyagokból készült csomagolásban kerül majd a polcokra, a Dell szerint még az idén.

A Dell a számítógép burkolataként bambusznádat képzel, amely egyértelmű bizonyítéka a környezetvédelmi inspirációknak. A készülék nem az első aprócska asztali számítógép a piacon, hozzá hasonló méretben és szintén alacsony (bár nem ennyire) fogyasztással már több éve piacon van az Apple Mac minije, illetve ehhez hasonló egyéb alternatívák, mint például a noteszgép alkatrészekből építkező Fujitsu Siemens Esprimo Q5000.

Keveset fogyaszt és kis helyen elfér a Dell új PC-je

A kisméretű, az átlag toronyházaknál jóval kevesebb helyet igénylő megoldásokért nem kell feltétlenül más gyártóknál kutakodni, hiszen a Dell is mutatott be már 2002-ben monitor mögé is építhető számítógépet, az Optiplex SX260-at amely akkoriban kisebb sikert aratott, mint amennyit ma zsebelhetne be, mert hat éve még kevesen foglalkoztak a mérettel, zajjal, fogyasztással. Hozzátesszük, hogy az ára sem volt magas, 600 dollártól már vihető volt a leggyengébb, Celeron processzorral szerelt változat. A most bejelentett mini egyelőre úgy tűnik kétféle kiszerelésben éri majd el a piacot: az olcsóbb változat 500, míg a drágábbik, jobban felszerelt 700 dollárba fog kerülni.

A bambusznád alkalmazása sem újdonság, a közelmúltban több zöld, illetve zöldebbé válni kívánó gyártó is jelentett be ilyen burkolattal ellátott terméket. Az ASUS 11 és 12 hüvelykes S6 és U6 bambusznoteszei már júniusban polcokra kerülhetnek, őket a későbbiekben követheti a cég asztali konfigurációja. A Fujitsu és az MSI is természetes anyagokat választ, faburkolatú noteszei is hamarosan elérik a fogyasztókat.

Keveset fogyaszt és kis helyen elfér a Dell új PC-je

Jim McGregor az In-Stat elemzője szerint a kisméretű, környezetbarát anyagokból készült, alacsony fogyasztású PC-k ideje most érkezett el, az irány pedig sokáig tarthat érdeklődésre számot. "Az emberek nem akarják többé a ventilátorok hangját hallani és nem kívánnak sok helyet nélkülözni egy PC kedvéért. Ezek ma a legfontosabbak a piacon " -- vélekedett mcGregor, aki szerint ez is az egyik oka, hogy a noteszgépek elszívják a vásárlókat az asztali megoldások elől.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról