Szerző: Ady Krisztián

2008. április 4. 11:38

Júliustól már csak maradékból vásárolhatunk Windows XP operációs rendszert

[eWeek] A harmadik szervizcsomag megjelenését követően júliustól véget ér az XP korszak. A Microsoft megerősítette, hogy az újabb hosszabításról szóló pletykák ellenére július elsejétől nem szállít Windows XP operációs rendszereket a boltokba. A Windows XP azonban mégsem tűnik el teljesen, egyes noteszgépeken még előre telepítve megtalálható lesz.

[eWeek] A harmadik szervizcsomag megjelenését követően júliustól véget ér az "XP korszak". A Microsoft megerősítette, hogy az újabb hosszabításról szóló pletykák ellenére július elsejétől nem szállít Windows XP operációs rendszereket a boltokba. A Windows XP azonban mégsem tűnik el teljesen, egyes noteszgépeken még előre telepítve megtalálható lesz.

UMPC-n még lesz

A redmondi vállalat "felismerte az igényt", hogy kiöregedett, ám a Vistához képest alacsonyabb hardverigényű operációs rendszere igen jó szolgálatot tehet az ASUS Eee PC-jével létrehozott kategória termékei számára. Így a kivonás ellenére ezek az apró noteszgépek még legalább további két évig, 2010. június 30-ig -- vagy a következő Windows megjelenését követően még egy évig -- előre telepítve érkezhetnek Windows XP Home, illetve Starter operációs rendszerrel.

Az apró noteszgépek nem csak gyengébb processzoruk, kevesebb rendszermemóriájuk miatt képtelenek a Vista futtatására, 2-4-8 gigabájtos flashmemóriás háttértárjukon még maga az operációs rendszer sem férne el 10 gigabájtnyi igényével, nemhogy még hely maradjon a felhasználói adatoknak. A Windows XP Home ennél jóval szerényebb étvágyú. Nem mellesleg a redmondi óriás nem teheti meg, hogy egy ilyen gyorsan növekvő szegmenst átengedjen az alternatív operációs rendszerek, többek között a Linux számára.

SP3

Az ebben a hónapban debütáló harmadik szervizcsomag (SP3) az utolsó nagy javítócsomag lesz a Windows XP-hez, mellyel némi haladékot kapnak azok a cégek és magánszemélyek, melyek kitartanak a Windows XP mellett. Az átállás viszont már nem várathat túl sokat magára, hiszen újabb noteszgépeket, asztali számítógépeket már csak Windows Vistával -- vagy a kevés számú, még készleten lévő XP-kkel -- lehet majd megvásárolni.

A Windows Vista egyelőre nem terjed a vállalatok körében, 2007 végén a vállalati Windows-felhasználók mindössze 6,3 százalékánál volt telepítve a Vista a Forrester szerint. A Windows XP részesedése az év során szinte egyáltalán nem változott, ami azt jelenti, hogy a Vista elsősorban a régebbi Windows-változatoktól, főleg a Windows 2000-től hódított el felhasználókat.

Gyorsabb

A Windows XP utolsó szervizcsomagja több mint száz hibajavítást tartalmaz. A javítások közül számosat a Vistából emeltek át, többek között a hálózati hozzáférés védelme is ezzel erősödött, illetve a titkosító algoritmusok kezelése is ennek köszönhetően javult. Módosítottak az aktivációs folyamaton is, a javítócsomaggal frissített operációs rendszer első telepítés után már 30 napig működik aktiválás nélkül. Eddig a Windows XP telepítése nem történhetett meg valódi termékkulcs nélkül, az installálás egyszerűen nem futott le.

A felhasználói visszajelzések egyelőre vegyesek a legutóbbi Windows XP SP3 kiadásra jelölt változattal kapcsolatban, sokaknak van problémája a javítócsomag telepítése után, de akiknek működik, azok rendszerint érezhető gyorsulásról számolnak be. A Devil Mountain Software tesztjei szerint a harmadik szervizcsomaggal "felszerelt" XP jelentősen és mérhetően, tíz százalékkal gyorsabb volt az OfficeBench alatt, ami rácáfol arra, hogy csak hibajavításokról szól az SP3.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról