Szerző: Bányai György

2008. március 26. 13:53

Jön a Sony 24 megapixeles tükörreflexes fényképezőgépe

A Sony a Japánban múlt héten megrendezett, rangos PIE (Photo Imaging EXPO) rendezvényen is kiállította a sorozatgyártásba kerülő változathoz eleddig legközelebb merészkedő profi tükörreflexes fényképezőgép-prototípusát. A hamarosan piacéretté váló tkészülék Full Frame képérzékelőjétől és annak hatalmas felbontásától várnak üzleti sikereket.

[HWSW] A Sony a Japánban múlt héten megrendezett, rangos PIE (Photo Imaging EXPO) rendezvényen is kiállította a sorozatgyártásba kerülő változathoz eleddig legközelebb merészkedő profi tükörreflexes fényképezőgép-prototípusát. A hamarosan piacéretté váló tkészülék Full Frame képérzékelőjétől és annak hatalmas felbontásától várnak üzleti sikereket.

A Sony felbuzdulva a tükörreflexes Alpha modellsorának sikerein a középmezőnybe illő kameráin az A900 modellel mutat majd túl, amelynek hivatalos bejelentése a szeptemberben megrendezésre kerülő Photokina kiállításon, vagy a akár már augusztusban, az IFA rendezvényen is megtörténhet. Az A900 a Nikon és Canon által kínált profi készülékek kategóriájába illeszkedik, a Sony reményei szerint ezektől a cégektől rabolhat el vevőket egy új gép vásárlásakor.

A Sony az eladás terén leginkább a középmezőny gépeit használók közül feljebblépőktől remélheti a szép számokat, hiszen egy bevált márka gépét lecserélni egy teljes vagyon, ha nem vesszük ki a számításból a speciálisan az adott márkához illeszkedő objektívsort, -- amely akár több tíz optikából is állhat a fotózással hivatásszerűen foglalkozók tárházában -- vakukat és egyéb, sok esetben szintén rendszerspecifikus kiegészítőket.

Sony DSLR-A900 a kép forrása: masterchong.com

Az A900 24,8 megapixeles CMOS-szenzora a gyártó saját fejlesztése, a segítségével elkészült fotók 24,6 megapixelnyi képinformációt tartalmazhatnak. A képérzékelő teljes méretű, azaz fizikai méretei közel azonosak a hagyományos, 35 milliméteres filmkockáéval. Az új, szenzoreltolás elvén működő Super Steady Shot rázkódásvédelemmel megtámogatott képérzékelőből érkező jeleket a gyártó saját Bionz képfeldolgozó processzorának testreszabott változata dolgozza fel.

A Sony új CMOS képérzékelő lapkájának fizikai mérete 24x36 milliméter, a felbontása pedig 24,81 megapixel. A szenzor sebességével kapcsolatban másodpercenként kimagasló 6,3 (teljes, 24,81 megapixel felbontású) kép kiolvasásának képességét említette a fejlesztőrészleg képviselője, ráadásul a szenzor felépítésének köszönhetően a jelenleg kapható modellek által kínáltnál jóval alacsonyabb zajszinttel. Az összehasonlítás kedvéért a Canon zászlóshajója, a 21,1 megapixeles EOS DS Mark III a teljes méretű képérzékelőjének jeleit 5 képkocka sebességgel képes kiolvasni.

Sony DSLR-A900 a kép forrása: masterchong.com

A zajszint csekély mértéke a "Column-Parallel A/D Conversion Technique" megoldásnak köszönhető, ahol a képérzékelőn elterülő képpontok oszloponként külön analóg/digitális átalakítót kapnak, melyek a képinformációt a jelenleg divatos 14 bit helyett 12 bites felbontásban alakítják digitális jellé. A Sony azon túl, hogy felismerte a digitális tükörreflexes fényképezőgépek iránt nagymértékben fellendült keresletet -- amely jelenleg a széles DSLR kínálatában is megtestesül -- érzékeli az igényt olyan termék iránt is, amely az optikákat az azokon olvasható gyújtótávolságokon kezeli, szorzószám alkalmazása nélkül.

A teljes méretű érzékelővel szerelt gépvázak esetében egy 18 milliméteres objektív értékén nem kell alkalmazni a Canonnál 1,6 illetve a Sony és Nikon esetében az 1,5-szörös szorzót, ezért egy 18 milliméteres kezdőlátószöggel rendelkező optika nem 27-28 milliméterről indítja a zoomtartományt. Az érzékelő sorozatgyártása még ebben az évben megkezdődhet, és ha a közzétett adatok a fejlesztések végére nem változnak nagy mértékben, a Nikon és a Canon is kemény ellenfélre találhat a Sonytól eddig idegen piacon is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról