Szerző: Ady Krisztián

2008. március 25. 15:53

Elstartoltak a hazai digitális műsorszóró pályázatok

A Nemzeti Hírközlési Hatóság ma kiírta az öt digitális földfelszíni televízió műsorszóró hálózat, valamint egy, a VHF-sávban működő digitális rádió műsorszóró hálózat üzemeltetési jogosultságára vonatkozó nemzetközi tenderét. A sajtótájékoztatón Pataki Dániel, az NHH elnöke elmondta, hogy a tender eredményhirdetése 2008 nyarán várható, ennek megfelelően a digitális földfelszíni műsorszórás még az idei évben elindulhat Magyarországon.

[HWSW] A Nemzeti Hírközlési Hatóság ma kiírta az öt digitális földfelszíni televízió műsorszóró hálózat, valamint egy, a VHF-sávban működő digitális rádió műsorszóró hálózat üzemeltetési jogosultságára vonatkozó nemzetközi tenderét. A sajtótájékoztatón Pataki Dániel, az NHH elnöke elmondta, hogy a tender eredményhirdetése 2008 nyarán várható, ennek megfelelően a digitális földfelszíni műsorszórás még az idei évben elindulhat Magyarországon.

Szabad kezet kap a nyertes

A földfelszíni digitális televíziózás az NHH reményei szerint erősíti majd a versenyt a televíziós piacon. A magyar háztartások mintegy 20-25 százaléka még mindig csak szoba-, vagy tetőantennával éri el az országos, vagy helyi sugárzású adásokat. A digitális csomagokkal a jelenleg elérhetőnél szélesebb műsorkínálathoz juthatnak ezek a háztartások.

A digitális átállásról szóló törvény szerint mind a televíziós, mind a rádiós pályázat nyertese 12 évre szóló üzemeltetési jogosultságot nyerhet majd el. A pályázati kiírás szerint a nyertes pályázó döntheti majd el, hogy milyen tömörítési eljárást választ, illetve azt is, hogy a televíziós multiplexeken a közszolgálati adások mellett a többit ingyenesen, vagy előfizetéses konstrukcióban teszi-e elérhetővé.

Arról is a majdani üzemeltető dönthet, hogy a törvényben és a pályázati kiírási dokumentációban előírt tartalmak mellett milyen csatornákat tesz majd fel a multiplexekre első körben, illetve, hogy a későbbiekben milyen más csatornákkal bővíti a kínálatot. A pályázati kiírás szerint a földfelszíni rádiós, valamint a televíziós műsorszórásnak két multiplexen -- műsorcsomagban -- 2008-ban el kell indulnia, míg a nyertes a harmadik televíziós multiplexen mobil-TV (DVB-H) szolgáltatást is nyújthat.

Egy hónap

A másik két televíziós multiplexen a műsorszórás a jelenlegi analóg földfelszíni országos műsorszórás 2011. december 31-i leállítása után indulhat be. Mind a rádiós, mind a televíziós multiplexeknek a hálózatok teljes kiépítése után a lakosság 94 százalékát kell elérniük. A rádiózás területén a digitális átállás tervezett időpontja 2014 vége.

A pályázók az ajánlatokat legkésőbb egy hónap múlva, 2008. április 24-én, 11 óráig nyújthatják be. A pályázaton a gazdasági és műszaki feltételeknek megfelelő természetes vagy jogi személyek, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok vagy egyéb szervezetek vehetnek részt. A műszaki alkalmasság feltétele, hogy a pályázó, vagy alvállalkozója minimum 5 év tapasztalattal rendelkezzen a rádiótávközlési-hálózatok kiépítésében és üzemeltetésében.

A pályázó ajánlatot tehet az egyszeri és az árbevétel-alapú pályázati díj mértékére is. A televíziós műsorszóró pályázaton az egyszeri díj minimálisan 300 millió forint, az árbevétel-alapú pályázati díj pedig legalább az éves árbevétel 3 százaléka. A rádiós pályázaton az egyszeri díj minimálisan 50 millió Ft, az árbevétel-alapú pályázati díj pedig legalább az éves árbevétel 0,5 százaléka.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról