Szerző: Ady Krisztián

2008. március 25. 10:48

Egymásra licitálnak a mobil merevlemezek terén is a gyártók

[Engadget] Tovább folyik a harc a mobil merevlemezek piacán, még mindig kié a nagyobb és gyorsabb játékot játszanak az iparág szereplői. A Samsung nemrég jelentette be 250 gigabájtos, percenként 7200-as fordulatszámú merevlemezét, mely nem sokáig lehetett a csúcstartó.

HIRDETÉS

[Engadget] Tovább folyik a harc a mobil merevlemezek piacán, még mindig "kié a nagyobb és gyorsabb" játékot játszanak az iparág szereplői. A Samsung nemrég jelentette be 250 gigabájtos, percenként 7200-as fordulatszámú merevlemezét, mely nem sokáig lehetett a csúcstartó.

A japán Fujitsu júniusban piacra kerülő, MHZ2 BJ-sorozatú noteszgép-merevlemeze szintúgy 7200-as percenkénti fordulatszámmal próbál minél nagyobb adatátviteli sebességet, asztali változatokhoz hasonló teljesítményt nyújtani, kapacitása azonban 70 névleges gigabájttal több lesz, azaz 320 gigabájtos változatban is kapható lesz. A SATA II csatolású, 2,5 hüvelykes merevlemezt 16 megabájtnyi gyorsítótárral látja el a cég.

A nagy fordulatszámnak köszönhetően olvasáskor 10,5 milliszekundumra csökkenhetett az átlagos elérési idő -- írásnál ugyanúgy marad a szokásos 12,5 ms-os érték --, tehát minden igyekezetük ellenére még mindig körülbelül 15 százalékkal elmarad ez a paraméter a hasonló fordulatszámú, 3,5 hüvelykes asztali merevlemezek 8,9 ms-os értékétől.

SpinPoint F1 Series HD103UJ

A 320 gigabájtos mobil merevlemez kapacitásban nem ért el új csúcsot, hiszen már több gyártó, többek között a Hitachi és a Samsung is bemutatott 500 gigabájtos, 2,5 hüvelykes merevlemez-változatot. Utóbbiakból normál, 9,5 mm-es magasságú verzió megalkotására azonban egyelőre csak a Samsung volt képes, a Hitachi merevlemeze a szokásosnál 3 mm-rel magasabb, melynek köszönhetően számos noteszgépbe egyszerűen nem szerelhető be, nem fér be a fenntartott helyre.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 22:00

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.