Szerző: Bodnár Ádám

2008. március 14. 15:24

HP Integrityn és Windows Server 2003-on fut tovább az OTP Bank SAP rendszere

Két nagyteljesítményű HP Integrity szervert vásárolt az OTP Bank, amelyek az SAP-modulok működését biztosítják. Az éles rendszer eddig két szerveren futott, de a megnövekedett teljesítményigénnyel már nem tudtak lépést tartani, ezért a bank a lecserélésük mellett döntött, és egy Itanium-alapú szerverre konszolidálta az SAP-t. A most beindított rendszer szolgálja ki az OTP néhány hazai leányvállalatának az igényeit is, és a tervek szerint számos külföldi leányvállalat SAP-támogatását az ezzel kívánják megoldani.

[HWSW] Két nagyteljesítményű HP Integrity szervert vásárolt az OTP Bank, amelyek az SAP-modulok működését biztosítják. Az éles rendszer eddig két szerveren futott, de a megnövekedett teljesítményigénnyel már nem tudtak lépést tartani, ezért a bank a lecserélésük mellett döntött, és egy Itanium-alapú szerverre konszolidálta az SAP-t. A most beindított rendszer szolgálja ki az OTP néhány hazai leányvállalatának az igényeit is, és a tervek szerint számos külföldi leányvállalat SAP-támogatását az ezzel kívánják megoldani.

A csere oka az volt, hogy az addig használt 32 bites szerverek további bővítése memóriakezelési korlátokba ütközött, ezért elkerülhetetlenné vált az átállás 64 bites környezetre. Az OTP összesen három szállítótól kért ajánlatot az SAP-t futtató hardverplatformra, és végül egy 12 processzoros (24 processzormag) Itanium 2-alapú HP Integrity rx8640 szervert vásárolt 96 gigabájt memóriával az éles rendszer alá, míg tesztkörnyezetként egy 8 processzoros, 64 gigabájt memóriával megtömött Integrity szolgál.

HP Integrity rx8640Az Integrityken Windows Server 2003 Datacenter Edition operációs rendszer gondoskodik az alkalmazások futtatásáról. Birnbauer Péter, a HP üzletkritikus szerverekért felelős termékigazgatója szerint jelenleg az Integrityk biztosítják a legnagyobb teljesítményt és rendelkezésre állást windowsos környezetben, ráadásul a leszállított gépek továbbfejleszthetők az ősszel bejelentett Montvale kódnevű, Itanium 9100 sorozatú processzorokkal is, így aztán maximális beruházásvédelmet is garantálnak.

Közvetlenül a szerződéskötés után a HP térítésmentesen kölcsönzött egy Integrity rx6600 és egy Integrity rx3600 szervert a teszelési és felkészülési folyamatokhoz az OTP számára. A cég által kiadott közlemény szerint a migráció a szerződéskötéstől számított 2 hónap alatt megvalósult, és az átadás óta szerzett tapasztalatok szerint a korábbinál jóval gyorsabb és nagyobb rendelkezésre állású az új konfiguráció. A migrációs tesztekhez használt rx6600-as szervert az SAP-migráció lezárulta után az OTP Bank szintén megvásárolta.

"Informatikai infrastruktúránkban régóta alkalmazzuk a HP különböző eszközeit, amelyekkel korábban is kedvező tapasztalatokra tettünk szert" -- mondta Andráskó Tibor, az OTP IT üzemeltetési igazgatója. "A HP új Integrity szerverei megfelelő teljesítménytartalékot, magas szintű rendelkezésre állást és elsőrangú beruházásvédelmet biztosítanak a számunkra. A jövőben számos leányvállalatunk SAP-igényét kiszolgálják majd, és támogatják bankunk régióbeli expanziós terveit."

A HP ajánlata a kínált konfiguráció már említett skálázhatóságán túl több, a beruházás védelmét szolgáló elemet tartalmazott. Amennyiben az OTP egy éven belül úgy dönt, hogy magasabb kategóriájú HP szerverekre cseréli a most vásárolt rendszereket, akkor azokat a HP visszavásárolja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról