Szerző: Ady Krisztián

2008. március 14. 11:54

Újabb képstabilizátoros kompakt fényképezőgépek a Canontól

A Canon három új optikai képstabilizátorral szerelt IXUS kategóriájú kompakt fényképezőgépet dob hamarosan itthon is piacra. Mindhárom modell tíz megapixeles fotók készítésére alkalmas. A markáns megjelenésű IXUS 90 IS erőteljes, modern vonalvezetésű, míg a minimalista IXUS 85 IS finom eleganciát sugároz.

[HWSW] A Canon három új optikai képstabilizátorral szerelt IXUS kategóriájú kompakt fényképezőgépet dob hamarosan itthon is piacra. Mindhárom modell tíz megapixeles fotók készítésére alkalmas. A markáns megjelenésű IXUS 90 IS erőteljes, modern vonalvezetésű, míg a minimalista IXUS 85 IS finom eleganciát sugároz.

IXUS 85 IS és 90 IS

A háromszoros optikai zoomra képes fényképezőgépek mozgásérzékelő technológiával is rendelkeznek, de nem maradhattak ki a legújabb fejlesztések, az arckiválasztó és -követő rendszer sem. A PureColor LCD II kijelzők -- az IXUS 90 IS-nél 3 hüvelykes, az IXUS 85 IS-nél pedig 2,5”-os -- nagy beláthatósági szöggel és tükröződés elleni speciális bevonattal rendelkeznek.

A lencseeltolás elvén működő optikai képstabilizátor jelentősen csökkenti a kép elmosódását gyenge fényben és távoli felvételi módban egyaránt, mindkét gép esetén 3 fényértéknyi előnyt biztosítva. Az autofókusz szintén nagyobb teljesítményt nyújt a sötétebb környezetben, és segít a képstabilizátor előnyeinek kihasználásában. A jelenlegi autofókusz 1 fényértékkel sötétebb környezetben is kiválóan működik.

A vörösszem-korrekció funkció az arcfelismerő technológia módszerét használja a vörösszem-hatás nyomainak eltüntetésére. Az effektus korrigálható felvétel közben, illetve később, lejátszáskor is. Az új AF Pont Zoom segítségével a felhasználó kinagyíthatja az AF keret tartalmát az exponáló gomb félig történő lenyomásakor, így ellenőrizheti az arckifejezést az exponálás előtt.

Canon IXUS 85 IS

Funkciók egész tárháza, többek között 19 felvételi mód áll a felhasználó rendelkezésre, a videórögzítési üzemmódok között megtalálható a hosszú idejű videó (LP) mód, amely a normál felvételekhez képest csak fele annyi memóriát foglal el, és a hosszú időközű videó mód, amellyel szórakoztató, felgyorsított filmek rögzítésére nyílik lehetőség.

A vágás funkcióval a kívánt méretűre igazíthatjuk a képeket, mely kombinálható az arcfelismerő funkcióval, így ha több arc van a képen, a felhasználó bármelyikből azonnal készíthet portrét. Az átméretező funkcióval a nagyobb képek kisebbé alakíthatók a képfájl méretének csökkentése mellett.

Canon IXUS 90 IS

IXUS 970 IS

A 10 megapixeles IXUS 970 IS az IXUS termékek között az eddigi legnagyobb nagyítással, ötszörös optikai zoom-mal, valamint az optikai képstabilizátor továbbfejlesztett verziójával rendelkezik. A Canon mérnökei az objektívet négy lencsecsoportból állították össze, amelybe UA (ultra magas törésmutatójú aszférikus) lencsetagokat is terveztek. Ezek segítenek az erősebb nagyítás és a korábbinál jobb képminőség elérésében, mivel biztosítják, hogy az objektív kis méretű, az optikai út pedig egyenes maradjon. Valamennyi új IXUS modellhez hasonlóan, ebben a gépben is továbbfejlesztett autofókusz rendszer található.

Canon IXUS 970 IS

Az IXUS 970 IS is tartalmazza az arckiválasztó és -követő funkciót, amelynek segítségével akár 35 érzékelt arcot tartalmazó képről is kiválasztható egy arc. A gép ezután erre az arcra optimalizálja az élességet, az expozíciót, a vakuteljesítményt, és most először a fehér-egyensúlyt is, majd követi az kiválasztott arcot, ha az mozog a képen belül.

Az IXUS modellek közül a Digital IXUS 970 IS az első, amely többfunkciós vezérlőtárcsával rendelkezik. Ennek segítségével a felhasználó villámgyorsan elvégezheti a beállításokat, illetve választhat a témaautomatika módok közül. Emellett navigálhat a menüben, és kényelmesen lapozhat a képek között lejátszáskor.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról