:

Szerző: Ady Krisztián

2008. március 11. 14:33

Mától nézhetők a T-Kábel nagyfelbontású csatornái

Tűéles, nagyfelbontású képet és térhatású hangot nyújt a T-Kábel ma útjára indított, hazánk első kereskedelmi HD-csomagja, mely nem csak Budapesten és agglomerációjában, hanem Dunakeszin és Esztergomban is elérhető a T-Kábel lefedettségi területén. A HD-adásokra természetesen csak akkor érdemes előfizetni, ha LCD-tévénk, vagy nagyfelbontású plazmatelevíziónk van.

[HWSW] Tűéles, nagyfelbontású képet és térhatású hangot nyújt a T-Kábel ma útjára indított, hazánk első kereskedelmi HD-csomagja, mely nem csak Budapesten és agglomerációjában, hanem Dunakeszin és Esztergomban is elérhető a T-Kábel lefedettségi területén. A HD-adásokra természetesen csak akkor érdemes előfizetni, ha LCD-tévénk, vagy nagyfelbontású plazmatelevíziónk van.

Bérelni kell a vevőberendezést is

Az adások vételéhez a megfelelő televízión túl egy set-top-boxra, azaz digitális vevőberendezésre is szükség van, ezt minden egyes televízióhoz bérelni kell, amelyiken a HD-adásokat nézni szeretnénk -- nagy valószínűséggel csak egy ilyen televízió van egy háztartásban. A T-Kábelnél a három csatornát tartalmazó csomag 1990 forintba kerül havonta. A rivális UPC-vel szemben az alap vevőberendezés bérletéért is fizetni kell, havonta 2300 forintot, így a három HD-csatorna összesen körülbelül 4300 forintba kerül.

A kínálat jelenleg a Filmbox HD magyar nyelvű, a History Channel HD és Voom HD angol nyelvű csatornáiból áll össze. Amint azt Putz József, a T-Kábel műszaki igazgatója lapunk kérdésére elárulta, a filmcsatornán a filmek nagy többsége valódi HD-felbontású (1080i), melyet pontosan olyan formában továbbítanak a hálózaton, ahogyan azt a műholdon keresztül kapják. Ez jelenleg 15 megabit/s-os bitsebességű MPEG4 jelfolyamot jelent.

Elmondása szerint a jelenleg kínált, koreai gyártású set-top-boxon HDMI-kimenet és komponens kimenetek is találhatók, a házimozira pedig digitális jelet is átvezethetünk. A jövőben fejlettebb, várhatóan hónapokon belül akár merevlemezes vevőberendezés is választható lesz -- a T-Kábel jelenleg is tenderezteti leendő beszállítóit.

Kikerülni a körből

Az év későbbi szakaszában nem csak a pekingi olimpiát nézhetjük majd remélhetőleg a Magyar Televízió HD-adásán keresztül, hanem más sporteseményeket is, többek között az Eurosport HD is bekerül a kínálatba. Újdonság lesz az idén bevezetendő NVoD (near video on demand) szolgáltatás is, mely egy szállodai rendszerhez, vagy a mozihoz hasonlóan adott időközönként, például félóránként indítja ugyanazt a filmet, így az előfizetők választhatnak az időpontok között.

Winkler János, a Magyar Telekon vezérigazgató-helyettese a cég mai sajtótájékozatóján elmondta, hogy az új szolgáltatások bevezetésével végre kikerülhetünk a 22-es csapdájából -- abból a körből, hogy addig nincsenek nagyfelbontású tartalmak, adások, amíg ezek nem tudnak eljutni a nézőkhöz, illetve addig nincsenek ilyen csatornák a szolgáltatóknál, amíg nem készülnek megfelelő mennyiségű HD-anyagok, nem születnek HD-csatornák.

A T-Kábel rövid ideig élvezheti mai piacra lépésével elsőségét, a UPC tegnap jelentette be, hogy még ebben a hónapban kereskedelmi formába, előfizethető csomagokba önti azt a HD-tesztet, melyet tegnap indított meg hálózatán. A UPC digitális csomagjai mellett három HD-csatornát kínál majd, az HBO, a National Geographic, illetve a Eurosport nagyfelbontású változatát.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.