:

Szerző: Ady Krisztián

2008. március 10. 12:26

Három nagyfelbontású csatornával bővül hó végétől a UPC kínálata

Megkezdte a HD-televízióadások digitális továbbításának tesztelését a UPC Magyarország, mely még ebben a hónapban, várhatóan a hónap végén kereskedelmi szolgáltatássá is előléphet. A műszaki teszteket követően Budapesten, Debrecenben, Pécsen, Miskolcon és Székesfehérváron lehet majd előfizetni az első nagyfelbontású adásokra.

[HWSW] Megkezdte a HD-televízióadások digitális továbbításának tesztelését a UPC Magyarország, mely még ebben a hónapban, várhatóan a hónap végén kereskedelmi szolgáltatássá is előléphet. A műszaki teszteket követően Budapesten, Debrecenben, Pécsen, Miskolcon és Székesfehérváron lehet majd előfizetni az első nagyfelbontású adásokra.

A HD, azaz nagyfelbontású anyagokat digitális vevőberendezéssel lehet majd fogni, melyből beépített merevlemezzel ellátott változat is elérhető lesz. Ezek az adások sokkal részletgazdagabbak, a plusz részletek, vagy azok egy részének megjelenítésére az itthon is karácsonyi slágertermékké vált LCD- és plazmatelevíziók lesznek képesek. A jobb minőségű adásokhoz térhatású hang is tartozik majd, a házimozira átvezetve a digitális jelet akár hatcsatornás hangot is megszólaltathatunk majd a DVD-lemezekhez hasonlóan.

A HD-adások közül világszerte a mozi- és természetfilmek, illetve a sportműsorok a legkedveltebbek, ennek megfelelően a UPC az HBO HD, a National Geographic HD és a Eurosport HD adásaival indítja el szolgáltatását. A cég tervei szerint az idei nyári olimpiai játékokat is nagy felbontásban, magyar nyelven továbbítja majd a előfizetőinek.

Szűcs László, a UPC sajtókapcsolati igazgatója kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy az adások vételéhez nélkülözhetetlen digitális HD set-top-box bérleti díját a csomagok havidíja tartamazza majd -- a HD-adások vételének lehetősége ezer forinttal haladja majd meg a hamarosan érkező digitális csomagok díját. A merevlemezes, felvételi opciót is kínáló set-top-boxért további ezer forintot kérnek majd el havonta, ez a digitális vevőberendezés több órányi HD-adást tárolhat majd el.

HD
A teljes HD-felbontás többszöröse a normál adásokénak (Forrás: Wikipedia)

A három induló csatorna közül a National Geographic HD adása szinte teljes egészében nagyfelbontású anyagokat sugároz majd, míg az Eurosport HD és az HBO HD esetében a műsorok kevesebb mint a fele lesz HD-forrású, a többi a normál felbontású filmek, és adások felkonvertált változata lesz. Ennek oka, hogy az HBO számos, jellemzően régebbi filmje, illetve az Eurosport számos közvetítése egyszerűen nem érhető el nagyfelbontású változatban. A jövőben a HD-anyagok aránya várhatóan egyre nagyobb lesz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.