:

Szerző: Ady Krisztián

2008. március 7. 15:43

A mobilhálózatok jövőjéről rendeztek fórumot Budapesten

Hazánkban, Budapesten rendezték meg a 43. UMTS Fórumot, melyet Winkler János, a T-Mobile vezetője nyitott meg. Az aktuális témák között helyet kapott a mobiltévézés és a femtocellák kérdése, de szó esett a következő, negyedik generációs mobilhálózatokról is.

[HWSW] Hazánkban, Budapesten rendezték meg a 43. UMTS Fórumot, melyet Winkler János, a T-Mobile vezetője nyitott meg. Az aktuális témák között helyet kapott a mobiltévézés és a femtocellák kérdése, de szó esett a következő, negyedik generációs mobilhálózatokról is.

Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke a konferencián elmondta, ugyanazok a célok Magyarországon és Európában, a szélessávú penetrációt szeretnék növelni. Európában a közeljövőben átvizsgálják az egész szabályzást, melynek köszönhetően most dől el, hogy hogyan néz majd ki a piac a következő 12 évben. Idén a végződtetési díjak harmonizációja mellett szeretnének olyan piaci szabályozást kialakítani, melynek következtében nem lenne szükség a kiskereskedelmi árak szabályozására. Magyarországon a közeljövőben az UHF frekvenciasáv felszabadítása rejt még magában további lehetőségeket a telekommunikációs szektor számára.

Mobiltévé

Az olaszok után a magyarok a legintenzívebb tévénézők: átlagosan naponta több mint 4,5 órát ülünk a televíziókészülékek előtt. Többek között emiatt is döntöttek a hazai szolgáltatók a mobiltévé bevezetése mellett, melynek köszönhetően várhatóan idén év végétől már nemcsak mobiltelefonálni, WAP-ozni, SMS-ezni lehet a mobiltelefonon, hanem szórakoztató jellegű, interaktív tartalmat is lehet rá sugározni.

Bosco Fernandez, az UMTS Fórum mobiltévé témájának felelőse szerint jelenleg sokféle mobiltévé-szabvány van a világpiacon, és igen zavarosnak nevezte a helyzetet. A készülékgyártók nem, vagy csak nagyon óvatosan mernek beruházni az egyes chipkészletekbe, ugyanis nem nagyon látják, tudják, hogy merre mozdul a mobiltévézés. Még Európa-szinten sem egységes a szolgáltatás, nemhogy világszerte, mutatott rá Bosco Fernandez, noha november óta DVB-H lett az európai mobiltévézés szabványa.

4G

A mobilinternet térnyerését az egyre növekvő felhasználó tábor mellett mi sem mutatja jobban, mint hogy a Mobile World Congress 2008 egyik legfontosabb témája a HSDPA, illetve a HSDPA plusz szolgáltatások utódjaként emlegetett LTE (Long Term Evolution) hálózatok voltak. Az LTE a jövő mobiltechnológiáinak alapja. Az LTE egy közös szabvány lehet a CDMA, TS-SCDMA és WCMDA szolgáltatók körében és a piaca az ABI kutatásai szerint több mint 2 milliárd euróval fog bővülni az elkövetkezendő évben. 2015-re már 400 millióra prognosztizáljuk az LTE előfizetők számát -- mondta előadásában Jean-Pierre Bienaimé, az UMTS Fórum elnöke.

Elsőként 2009-2010-ben Japánban, a DoCoMo-nál várható az LTE hálózat kereskedelmi indulása, majd ezt követően Észak-Amerikában, majd Nyugat-Európában honosodhat meg az új hálózati szabvány. Barcelonában már bemutatták az első LTE-képes készülékek prototípusait is, melyek természetesen még nagyok, nehezek, de ahogy ez minden új hálózati megoldás bevezetésekor történik, a méret egyre csökkenni fog.

A piko-, femtocelláké a jövő

Dr. Kevin Findley, a PriceWaterhouseCoopers tanácsadója a konferencián alátámasztotta, hogy a következő évek egyik nagy üzleti lehetőségét a femto- illetve pikocellák forgalmazása, az ezekre épített szolgáltatások jelenthetik. Ezek az eszközök mikro bázisállomások, melyek általában a beltéri 3G/HSDPA lefedettséget segítik elő. A szakmán belül nagy vita van egyelőre a pikocelláknak a meglévő technológiákkal való ötvözése kapcsán.

Findley beszédében elmondta: a pikocellák fogyasztói piaca 2011-re közel százszorosára fog nőni a mostani állapothoz képest. Ezeknek a készülékeknek az ára jelenleg még 200 dollár felett mozog, a szolgáltatók a bizonytalan megtérülés miatt nem is szívesen vezetnek be ilyen jellegű termékeket a kínálatukba. Amíg az ügyfelek nem látják a pikocellák által biztosított hozzáadott értékeket, addig nem lehet üzleti modellt felállítani a pikocellák forgalmazására -- tette hozzá Findley.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.