Szerző: Bányai György

2008. március 6. 11:11

Totális ergonómia a Dreamcom új notebookjaiban

A svájci illetőségű Dreamcom a CeBIT-en mutatta be új noteszgépeit, amelyek nem a parányi méreteik, vagy pehelykönnyű tömegük miatt tarthatnak érdeklődésre számot, hanem sokkal inkább kivételes ergonómiájuk miatt.

[HWSW] A svájci illetőségű Dreamcom a CeBIT-en mutatta be új noteszgépeit, amelyek nem a parányi méreteik, vagy pehelykönnyű tömegük miatt tarthatnak érdeklődésre számot, hanem sokkal inkább kivételes ergonómiájuk miatt.

Az 1999-ben alapított Dreamcom a CeBIT-en is kiállította hamarosan megvásárolható 10 Series noteszgép-sorozatát, melynek tagjai három, egymástól eltérő felszereltséggen járnak majd a vásárlók kedvében. A masszív, korunkban túlméretesként is jellemezhető gépházzal rendelkező noteszek különlegessége, hogy a kényelmes munkavégzés érdekében a készülék fizikai helyzete sokféleképpen beállítható.

A géphez dokkolóegység is illeszthető, amely akár hátra is hajtható, több fokozatban lehetővé téve a billentyűzet szögének változtatását. Emellé egy egyszerűen megoldott extra is tartozik, miszerint a kijelzőpanel egy sínen felfelé akár 15 centiméterrel magasabbra, három lépésben is elcsúsztatható a részegységeket tartalmazó számítógéprésztől. Ha e két lehetőséget egyidőben használjuk, amellett, hogy oldalról tekintve egy Mercedes emblémára emlékeztető csillagot kapunk, éppúgy emelhetjük szemmagasságba a megjelenített képet, mint ahogy az eddig csak külső kiegészítőként megvásárolható Logitech Alto sorozat noteszgéptartó billentyűzeteivel volt lehetséges.

A 3,54 kilogrammos gép belsejében Intel Core 2 Duo processzor dolgozik, a kiszereléstől függően (personal, business és professional) 2,2, illetve 2,46 GHz-es órajelen. A két erősebb változatba extraként Intel Turbo Memory modul is kérhető. A processzorral karöltve két gigabájtnyi 667 megahertzes DDR2 memóriát kapunk mindhárom esetben, melyeket 160 gigabájtos merevlemezekről lehet megtölteni adattal. E háttértároló mellé egy nyolcszoros sebességű DVD-író szegődik.

A maximális ergonómia a munkavégzésre, nem pedig a hordozhatóságra vonatkozik, a noteszek 3,54 kilósak
A maximális ergonómia a munkavégzésre, nem pedig a hordozhatóságra vonatkozik, a noteszek 3,54 kilósak

A 15,4 hüvelykes extrafinom, 1680 x 1050 képpont megjelenítésére alkalmas kijelzőre a tartalom 256 megabájt saját memóriával rendelkező ATI Mobility Radeon HD 2600 videokártya közreműködésével kerülhet. A Dreamcom Series 10 család tagjait -- melyek vezetékes és vezeték nélküli hálózatokhoz egyaránt képesek csatlakozni -- nyolccellás akkumulátor mellett 90 Wattos tápegység is táplálhatja. A business és professional változatokba egy 3G adatkapcsolatra alkalmas telefonmodul is került. Jelenleg a gyártó weboldalának webáruháza átalakítás alatt van, ezért a Windows Vistával érkező noteszek árairól nincsenek információink.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról