Szerző: Bányai György

2008. március 5. 12:17

Frissült az Olympus igen sikeres, tükörreflexes E-400 sorozata

Az Olympus új fényképezőgéppel váltotta le a közkedvelt E400-as sorozat legutóbbi E-410-es modelljét. A négyharmados szabvány legújabb alkalmazója, az E-420 számos ponton vált jobbá az elődnél. A 380 grammos váz mellé új objektív is érkezik.

[HWSW] Az Olympus új fényképezőgéppel váltotta le a közkedvelt E400-as sorozat legutóbbi E-410-es modelljét. A négyharmados szabvány legújabb alkalmazója, az E-420 számos ponton vált jobbá az elődnél. A 380 grammos váz mellé új objektív is érkezik.

A legújabb Olympus tükörreflexes fényképezőgép a tavaly márciusban bemutatott E-410 modellt váltja, ugyanúgy 10 megapixeles felbontással, átemelve annak élőkép üzemmódját. Újdonság, hogy élőkép közben is képes a fényképezőgép a fókusz állítására. Az E-420 autofókusz rendszerét alapjaiban tervezték újra, és képes az arcfelismerésre is. A képfeldolgozó processzor maradt az E-410-ben debütáló TruePic III típus, túlságosan friss fejlesztés ahhoz, hogy leváltásra kerüljön.

A gép újdonságai között árnyékkompenzáció-üzemmódot is találunk, amely során a részlettelen sötét, árnyékos részek kerülnek feljavításra. Módosult a fehéregyensúly-automatika is, melyben a megfelelő színekért teljesen új algoritmus felel. Az Olympus a szenzorportalanító megoldások úttörője, a digitális tükörreflexes fényképezőgépek közül elsőként E-1 gépébe került a képérzékelő tisztítására alkalmas ultrahangos megoldás, e tisztítórendszernek az E-420 felhasználók is örülhetnek majd.

A külsőt illetően az E-410 és az E-420 jelentéktelen részletekben mutat eltérést, a módválasztó tárcsa kék díszbetétjében, valamint a markolat gumiborításának markánsabb vonalvezetésében ki is merülnek e jegyek. Az E-420 azonban jócskán vesztett súlyából, bár a fogyókúra nem a méretkülönbség (E-420: 129,5x91x53 mm, E-410: 130x91x53 mm), sokkal inkább a könnyebb anyagok választásának eredménye: a 435 grammos elődre 380 grammos újdonság néz a magasból a képzeletbeli mérleghintán. A képek rögzítésére használatos memóriakártya Compact Flash és xD változat egyaránt lehet, mindkét típus rését megtalálhatjuk a burkolaton. E képek visszanézésekor, illetve az élőképes komponálás közben két tizeddel nagyobb, 2,7 hüvelykes kijelzőn láthatjuk a tartalmat, amelynek kontrasztja az előd 2,5 hüvelykes kijelzőjének a kétszerese.

Az új objektívvel mr zsebben is hordható az E-420
Az új objektívvel akár nagyobb zsebre is vágható az E-420

Az E-420 apró méretét és súlyát a vadonatúj, fix 25 milliméter gyújtótávolságú, (kisfilmes 50 milliméter) F2,8 fényerejű parányi objektív emelheti ki, melyet a géppel együtt mutatott be a négyharmados szabvány jeles alkalmazója, a Zuiko. A fényképezőgép és az új optika párban még a nyár előtt, áprilisban elérhetővé válik, egyelőre nem ismert áron. Az E-420 az új optikán kívül a már megismert Zuiko ED 14-42 milliméteres optikájával is elérhető lesz, amely kitet a Zuiko ED 40-150 milliméteres teleobjektívje tehet teljesebbé.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról