Szerző: Bizó Dániel

2008. március 7. 12:50

Drasztikus Xbox 360 árcsökkentésre készül Európában a Microsoft

Drasztikus árcsökkentésre készül a Microsoft Európában, szivárogtatta ki a napokban több, egymástól függetlennek látszó forrás is. A konzoliparban egyébként teljesen természetes és már-már esedékes lépés időzítése kétségtelenül nem a véletlen műve: Redmond napjaink egyik legnépszerűbb játéksorozata, a Grand Theft Auto következő részének megjelenését akarja meglovagolni az erősödő Sony PlayStation 3-mal szemben.

[HWSW] Drasztikus árcsökkentésre készül a Microsoft Európában, szivárogtatta ki a napokban több, egymástól függetlennek látszó forrás is. A konzoliparban egyébként teljesen természetes és már-már esedékes lépés időzítése kétségtelenül nem a véletlen műve: Redmond napjaink egyik legnépszerűbb játéksorozata, a Grand Theft Auto következő részének megjelenését akarja meglovagolni az erősödő Sony PlayStation 3-mal szemben.

Zörög a haraszt

A brit TechRadar iparági forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy jövő héten, március 14-én a Microsoft 50 euróval csökkenti összes Xbox 360 modelljének árát. Ezzel a lépéssel a belépőszintű változat olcsóbbá válik, mint a Nintendo könnyed kikapcsolódást nyújtó játékaival rendkívül sikeres Wii konzolja, és látványosan drágább színben tünteti fel a PS3-mat. Amennyiben ezek az értesülések igaznak bizonyulnak, úgy az Elite ajánlott kiskereskedelmi ára 399 euro, a Pro 299 euro, míg az Arcade 229 euro lesz jövő héttől a kontinensünkön.

A közelgő árcsökkentést a brit MCV videojátékmagazin is megerősítette meg nem nevezett kereskedői forrásaira hivatkozva, pontos dátummal és a csökkentés mértékével kapcsolatban azonban nem tudott információkat szerezni. Egyes fórumokon terjedő pletykák szerint az Arcade ára akár 80 euróval is csökkenhet, amivel a Microsoft célja egyértelműen az lehet, hogy az árérzékenyebb alkalmi játékosokat és családban vásárlók tömegét is elérjék. A konzolipar története azt mutatja, szélesebb tömegeket kizárólag az árak lenyomásával lehet elérni, amikor már szinte impulzus termék kategóriába esik egy gép. Ezt a gyártási költségek csökkenése teszi idővel lehetővé.

Kérdéses ugyanakkor, hogy az árcsökkentéseknek mekkora hatása lesz a boltok polcain. Egy pillantást vetve az európai árkeresőkre és néhány hazai szaküzletre látszik, hogy az Xbox 360 gépeket mélyen a jelenlegi ajánlott kiskereskedelmi ár alatt árusítják -- sőt akár a várható csökkentett árak szintje alatt is. Egy hazai szaküzletben például 70 ezer (269 euro nagyjából) forintért hazavihető a Pro csomag, ami körülbelül 20 ezer forinttal van a hivatalos ár alatt, de Németországban lehet találni olyan boltokat, ahol 2 játékkal egybecsomagolva 299 euróért hozzájuthatunk a hivatalosan 349 eurós géphez.

Ez arra utal, hogy a gyártó az átadási árat már egy ideje jelentősen lecsökkentethette, nem valószínű ugyanis, hogy a disztribútorok és a kereskedők hajlandóak lennének akár átmenetileg is veszteséget felvállalni. Magyarázattal szolgálhat, hogy a Microsoft esetleg dollárban rögzíti az európai árait is, ami a valuta történelmi gyengélkedése miatt euróban kifejezve árcsökkentés nélkül is jelentősen olcsóbbá teheti. Egy euró középárfolyamon jelenleg több mint 1,5 dollárt ér, az elmúlt fél évben a dollár közel 15 százalékot gyengült az euróval szemben. Az euro általános erősségének hatását mutatja az is, hogy nemcsak a 360, de a PS3 is jóval az ajánlott ár alatt kapható már sok helyen.

A nyomott árakat ugyanakkor a piaci nyomás is magyarázza, a kereskedők között ádáz verseny dúl. "Csak így lehet versenyben maradni" -- nyilatkozta a HWSW-nek egy magát megnevezni nem kívánó hazai szaküzlet. "Sok gépet nullszaldóval adunk, a tartozékokon, szoftvereken próbálunk kompenzálni" -- tette hozzá. Elárulta, hogy az árverseny érdekében a gépek egy részét európai, például német disztribútoroktól vásárolják, ahol kedvezőbb árakat találnak a hazainál, így előfordul, hogy áraik alacsonyabbak a hivatalos magyar nagykereskedelmi áraknál is.

Megelőző csapás

A hivatalos árcsökkentés tehát részben csak követni látszik a piaci realitásokat, ugyanakkor jelentősége már csak a publicitással járó ingyenreklám miatt sem elhanyagolható. Valószínűsíthető, hogy a kereskedők árai is tovább olvadnak ennek hatására.

A lépés a Grand Theft Auto IV gengszterszimulátor megjelenését előzi meg öt héttel, mely napjaink egyik legnépszerűbb sorozata: a GTA III San Andreasból 20 millió fogyott. Emiatt a GTA IV kulcsszerepet tölthet be a 360 és PS3 közötti, a domináns pozícióért dúló harcban, az árcsökkentéssel pedig a Microsoft egyértelmű célja, hogy a még egyik konzollal sem rendelkező játékosok inkább az ő platformját válasszák.

Az európai árcsökkentés ugyanakkor nemcsak a GTA IV, hanem az eddig ismert játékok közül a PS3 legerősebb húzócíme előzetesének megjelenését is megelőzi. A Gran Turismo sorozatot vélhetően nem kell bemutatni egyetlen, az autóverseny játékokat kedvelő olvasó számára sem, a PlayStation 2 platformra megjelent Gran Turismo 4-ből eddig közel 10 millió fogyott, ennek több mint fele Európában. A közelgő Gran Turismo 5 Prologue bár csak egy előzetes, egy bepillantás a végső játékba, valószínűleg százezrek fogják megvásárolni, és a rajongók akár csak ezért a szoftverért is PS3-at fognak vásárolni. Az árcsökkentéssel a Microsoft jelentős vásárlói tömeget köthet le a következő hetek során, valamint később is ellensúlyozhatja a GT5P vonzerejét.

[+] Be tudja-e hozni az Xbox 360 előnyét a Sony?

Az elemzők között és az iparban uralkodó hangulat alapján 2008 a PS3 éve lehet, a Sony kezében összeállnak a kirakós játék darabjai: megerősödő játékfelhozatal, a Blu-ray győzelme, Home virtuális világ, online szolgáltatások szélesítése, médiacenter funkciók kicsiszolása. Miközben Észak-Amerikában uralkodik, a Microsoft saját bevallása szerint is gyengén szerepel Európában, ami azzal a veszéllyel fenyegeti, hogy márkaerejére alapozva a Sony hónapokon belül lelépheti. A világ legnagyobb független játékkiadója, az Electronic Arts becslése szerint idén 5-6 millió PS3 fogy majd a régióban, míg Xbox 360-ból "csupán" 1,5-2,5 millió.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról