Szerző: Bányai György

2008. február 28. 13:13

Hamarosan jön az aprócska gépekre szánt Mobil Ubuntu Linux

Hamarosan megérkezik a hazánkban is közkedvelt Ubuntu Linux disztribúció mobil változata, kifejezetten MID (mobil internet céleszköz) hordozható számítógépekre. Az operációs rendszer minden porcikája a mobil használati módnak lett alárendelve.

[HWSW] Hamarosan megérkezik a hazánkban is közkedvelt Ubuntu Linux disztribúció mobil változata, kifejezetten MID (mobil internet céleszköz) hordozható számítógépekre. Az operációs rendszer minden porcikája a mobil használati módnak lett alárendelve.

Az Ubuntu Mobile operációs rendszer kifejezetten a számítógépek új kategóriájába eső parányi mobil internetes céleszközöket célozza. A MID hardvereinek teljesítményét és lehetőségeit kihasználó Ubuntu Mobile teljes, kompromisszumoktól mentes internetezési lehetőséggel, médialejátszási képességgel ruházza fel a kisgépeket, amelyeknek így a noteszgépeken, illetve az asztali számítógépeken megszokott módnál nem körülményesebb a használata.

Az Ubuntu Mobile az Intellel folytatott együttműködésnek köszönhetően az érintésérzékeny képernyőket is támogatja, a grafikai megvalósulás nélkülözhetővé teszi a speciális, az érintésérzékeny kijelzők mutatóeszközéül szolgáló tollakat, minden kényelmesen kezelhető az ujjunkal is. Természetesen a beépült médiatár kezelésekor, illetve a Web 2.0 alkalmazások futtatásakor ez a kényelem ugyancsak elérhető.

Ubuntu Mobile
Ubuntu Mobile

Az operációs rendszer grafikai felülete a 4-7 hüvelykes kis kijelzőkre lett optimalizálva, és a beviteli lehetőségek között a billentyűzet nélküli gépek használói megtalálják e hiányzó részegység virtuális megfelelőjét. Az Ubuntu Mobile minimum rendszerkövetelményeként 256 megabájt munkamemóriát és két gigabájtnyi flash háttértárat ismertetnek a fejlesztők és említést tesznek webkamera támogatásról is. A rendszer felkészítve várja a vezeték nélküli hálózati csatolókat, a 3G szélessávú telefonmodulokat, valamint a WiMAX és Bluetooth illesztőket.

A rendszerbe integrált szoftverek között Firefox 3.0 verzióján alapuló böngészőt, zene- és filmlejátszót, fotónézegetőt, email klienst, azonnali üzenetküldőt, eBook olvasót, kamerakezelőt, személyes adatkezelő alkalmazásokat, GPS vevőegység rendelkezésre állásától függően annak szoftverét, ugyanígy digitális TV-vevő alkalmazást, valamint PDF állományok megjelenítőjét is megtalálhatjuk. Az Ubuntu Mobile a PC-gyártók igényei szerint alakítható, így a MID-ek jelentős hányada is érkezhet vele a szalagról a boltokba, várni rá azonban előreláthatólag 4-8 hónapot kell még.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról