Szerző: Bányai György

2008. február 26. 13:04

Magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak a Toshiba 1,8 hüvelykes merevlemezei

A Toshiba két új 1,8 hüvelykes merevlemezt is bejelentett 5400 percenkénti fordulatszámmal. Az új tárolók 80 és 120 gigabájtnyi adat tárolására alkalmasak, és áprilistól kaphatnak belőlük a noteszgép-gyártók.

[HWSW] A Toshiba két új 1,8 hüvelykes merevlemezt is bejelentett 5400 percenkénti fordulatszámmal. Az új tárolók 80 és 120 gigabájtnyi adat tárolására alkalmasak, és áprilistól kaphatnak belőlük a noteszgép-gyártók.

Az 1,8 hüvelykes, 80 gigabájtos MK8016GSG és a 120 gigabájtos MK1216GSG a gyártó 2,5 hüvelykes sorának 3Gbit/s sebességre képes SATA csatolós megoldásán alapul, amely most került egy méretosztállyal alacsonyabb környezetbe. A 62 grammos merevlemezek teljesítik a SATA 2.6 szabványban elvártakat, csatlakozójuk nem speciális, hanem Micro SATA típusú, így könnyedén illeszthetők külső gyártók termékeibe.

A Toshiba a merevlemez-gyártók közül először kínál 5400 másodpercenkénti fordulaton pörgő 1,8" meghajtókat, amelyek jótékony hatással lehetnek az ultrahordozható noteszgépek, tabletek teljesítményére is. Az 1,8 hüvelykes 120 gigabájtos meghajtó teoretikusan hozhatja a 2,5 hüvelykes, 160 gigabájtos nagytestvér teljesítményét. A noteszgép-gyártók, illetve a Toshiba partnerei áprilistól kaphatnak az emelt fordulatszámú egységekből, amelyek az SSD-kkel is nagyobb eséllyel szállhatnak majd szembe, hiszen a kapacitás- és az alacsonyabb vételár adta előnyök nem csorbulnak a lassúcska működés miatt.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Míg az 1,8 hüvelykes méretosztályban a nagyobb sebesség elérése az elsődlegesen megoldanó feladat, addig a 2,5 hüvelykes meghajtók a kapacitás növelése -- sorra érkeznek a fél terabájtos egységek. Ezek közül legutóbb a Fujitsu mutatta be nem szabványos fizikai méretű megoldását, de a Hitachi és a Samsung tárolóitól eltérően ez 5400 helyett csak 4200-as percenkénti fordulatú. A Fujitsu MHZ2 BT 12,5 milliméteres magassága a megszokott kettő helyett három lemeztányér alkalmazásának köszönhető, ezzel azonban a meghajtó túl magassá válik ahhoz, hogy a szabványos 2,5 hüvelykes merevlemezek helyére beépíthető legyen. A Samsung az egyedüli gyártó, akinek sikerült eddig 500 gigabájtnyi adat tárolására alkalmas 2,5 hüvelykes, 9,5 milliméteres magasságú 2,5" meghajtót piacra dobnia.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról