:

Szerző: Bányai György

2008. február 26. 10:36

A Sony bejelentette új ultrazoom fényképezőgépét

A Sony frissített az ultrazoom kategóriába tartozó, nyolc megapixeles DSC-H9 fényképezőgépén. A DSC-H50 kilenc megapixeles felvételek elkészítését teszi lehetővé, tizenötszörös zoommal kombinálva.

[HWSW] A Sony frissített az ultrazoom kategóriába tartozó, nyolc megapixeles DSC-H9 fényképezőgépén. A DSC-H50 kilenc megapixeles felvételek elkészítését teszi lehetővé, tizenötszörös zoommal kombinálva.

A Sony Cyber-shot DSC-H50 a megapixelszám emelésén túl egyéb előnyöket is képes az elődhöz képest felmutatni, ezek közül emelhető ki a felhasználó által kiválasztható zajszűrés (alacsony, magas és normál értékek is kiválaszthatók), amely ezentúl nem lép feltétel nélkül, automatikusan működésbe. A Carl Zeiss tizenötszörös optikai közelítésre alkalmas optika ED lencsetagokat kapott, mely által mérséklődött a korábbi modellekben tapasztalható színhiba mértéke a teljes zoomtartományban.

A H50 színmód- és fehéregyensúly-sorozatok készítését is lehetővé teszi, melyek alapján később is választhatunk a helyesnek, vagy a szemnek szebb eredmények közül. Az autofókusz arcfelismerésre képes, mosolyérzékelős, és képes a "gyerek-előválasztásra", vagyis arra, hogy a gyerekek, vagy a felnőttek élvezzenek-e elsőbbséget a fókusztávolság automatikus beállításakor. A H50 sportüzemmódja is erősödött, a legrövidebb záridő 1/4000 másodperces értéke ugyan nem változott a H9-hez képest, de az autofókusz a sorozatfelvételi üzemódban az épp történtek elé mehet, képes megjósolni a következő képkockán majd aktuálissá váló fókusztávolságot, amelynek beállítása még az esemény konkrét bekövetkezte előtt megtörténhet.

Sony Cyber-shot DSC-H50
Sony Cyber-shot DSC-H50

A DSC-H50 kilenc megapixeles képérzékelője 1/2,3 hüvelyk fizikai méretű, az eléépített tizenötszörös közelítésre alkalmas, széleslátószögről induló, 31 milliméteres kezdő-gyújtótávolságú Carl Zeiss optikát pedig lencsetag mozgatáson alapuló rázkódásvédelemmel is ellátták a tervezők. Az 547 grammos készülék hátoldalán található 3 hüvelykes kijelző elforgatható, ezért a békaperspektívából, vagy a tömeg fölül indított témakomponálás a lehető legkevesebb nehézséggel jár. Az elektronikus kereső is igen részletgazdag, nyoma sincs a korábbi belépőgépek alacsony felbontásának, e panelen 201 ezer képpontból összeállított képet láthatunk.

A kompaktoknál nagyobb, 116,1x81,4x86 milliméteres fényképézőgép 15 megabájtnyi belső memóriával, illetve MemoryStick Duo kártyaváltozatokkal gazdálkodhat, az áramellátás feladatát lítiumion akku látja el. Ha valaki többre vágyik a 15-szörös zoomnál, előtétlencsékkel növelheti az optikai teljesítményt mindkét irányban, nagylátószögű- és tele-változatok egyaránt léteznek a géphez a gyártó kiegészítői között. A DSC-H50 még nyár előtt májusban a boltok polcaira kerül, 400 dolláros áron.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.