:

Szerző: Bányai György

2008. február 27. 10:40

Igazi miniszámítógépet mutatott be az Everex

Az Everex a Cloudbook noteszgép sikerein felbuzdulva az asztali gépek területét is kezelésbe vette: a Mac minihez nagyban hasonlító, ám annál laposabb gPC készülékházában noteszgép alkatrészeket is találhatunk.

[HWSW] Az Everex a Cloudbook noteszgép sikerein felbuzdulva az asztali gépek területét is kezelésbe vette: a Mac minihez nagyban hasonlító, ám annál laposabb gPC készülékházában noteszgép alkatrészeket is találhatunk.

Az Everex asztali számítógépei közé a közeljövőben érkezik egy parányi gép, amely méreteiben lekörözi az Apple sikeres Mac minijét. A horizontális és mélységi méreteket illetően nagyjából megegyeznek, ám előbbi a mininél érzékelhetően laposabb. A gPC minit szinte mindennel felszerelték a tervezők, a hálózati kapcsolatok akár gigabit sebességgel is kiépíthetők, a négy USB-kapuból egy az előlapon kapott helyet, de a hátoldalon maradó három mellett egy mini FireWire port is található.

A készülék noteszgép alkatrészekből építkezik, alapkiépítésben az 1,86 gigahertzes, egy megabájtnyi gyorsítótárral ellátott mobil Intel Core 2 Duo T2130 központi egység köré 512 megabájtnyi DDR2 memóriát -- ilyen memóriaárak mellett ez szégyen -- 120 gigabájtos merevlemezt, "szippantós" DVD-írót, valamint alaplapi Intel GMA950 videoalrendszert képzeltek az alkotók. A hangrendszerhez Realtek ALC268 lapka adja az alapot, amelyhez a gépházon mikrofont, line-szintű jelet közvetíteni képes külső készüléket, valamint hangszórót és fejhallgatót illeszthetünk.

A monitor csatlakozására a hátoldalon egy DVI port szolgál, amely egy S-Video csatlakozóval is kiegészül, ha a PC-t médialejátszóként üzemeltetnénk egy tévékészülék társaságában. A digitális fényképezőgépek memóriakártyái közül a MemoryStick, valamint az SD/MMC kártyák változatai illeszthetők az előlap résébe.

Everex
Ha nem csúsznak a szállítások, március elejétől rendelhető

A mellékelt szoftverek nagyjából lefedik a drága általánosan használt megoldások képességeit, az Ubuntu Linux és a Google webes alkalmazásainak összekapcsolásából létrejött Good OS, azaz gOS operációs rendszeren előretelepítve a Mozilla Firefox böngészőt, Meebo, Skype, Wikipedia, GIMP, Blogger, YouTube, Xing Movie Player, RythemBox alkalmazásokat és az OpenOffice.org 2.3 irodai alkalmazáscsomagot is megtalálhatjuk. Az Everex minije március elsejétől 500 dollárért lesz kapható, ha a gyártó Eee PC vetélytársánál, a Cloudbooknál tapasztalt késésekhez hasonlatos események nem jönnek közbe ennél a készüléknél is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.