:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. február 19. 10:03

Több mint egy hónapja kész a Vista SP1

Vajon mire vár a Microsoft a Windows Vista SP1 kiadásával? A vállalat a tesztelőkhöz eljuttatott levelében beismerte, hogy a végleges változat bitről bitre megegyezik a január 7-én kiadott RC Refresh 2 (6001.18000) verzióval, vagyis az aranykód már több mint egy hónapos. A Vista SP1 végleges változatának elkészültét február 4-én jelentette be a Microsoft, azonban letölteni csak március közepétől lehet. Azok, akik feltelepítették az SP1 RC Refresh 2-t, nem kell installálják a végleges változatot -- hiszen már meg is van -- írta a tesztelőknek a Microsoft Windows Vista Beta Team.

[HWSW] Vajon mire vár a Microsoft a Windows Vista SP1 kiadásával? A vállalat a tesztelőkhöz eljuttatott levelében beismerte, hogy a végleges változat bitről bitre megegyezik a január 7-én kiadott "RC Refresh 2" (6001.18000) verzióval, vagyis az "aranykód" már több mint egy hónapos. A Vista SP1 végleges változatának elkészültét február 4-én jelentette be a Microsoft, azonban letölteni csak március közepétől lehet. "Azok, akik feltelepítették az SP1 RC Refresh 2-t, nem kell installálják a végleges változatot -- hiszen már meg is van" -- írta a tesztelőknek a Microsoft Windows Vista Beta Team.

A csúszás egyik oka, hogy egyes hardvergyártók a driverek fejlesztésénél nem követték teljesen a Microsoft specifikációit, és a tesztek szerint ezért néhány eszközmeghajtó nem működik az SP1 telepítését követően. A Microsoft ezért időt hagyott a gyártóknak arra, hogy kijavítsák ezeket a drivereket. A másik magyarázat szerint csak azért márciusban lesz elérhető a Vista SP1, mert a Microsoft biztos akar lenni benne, hogy ha egy felhasználó beszerzi a Windows Vistát, akkor biztosan az SP1-gyel frissített változatot kapja, függetlenül attól hogy dobozos terméket választ, vagy géppel együtt veszi meg az operációs rendszert. Ahhoz viszont idő kell, hogy az SP1-et tartalmazó Vista eljusson a boltokba és a PC-gyártókhoz.

Mike Nash, a Microsoft Windows termékmenedzsment-csoport részéről egy blogbejegyzésben leírja, a Windows Vista SP1 március közepén öt nyelven (angol, német, francia, spanyol, japán) lesz elérhető a Windows Update és a Microsoft Update szolgáltatáson keresztül. Ha a Windows Update észleli, hogy a gépen "problémás" driver található, automatikusan nem ajánlja fel az SP1 telepítését, bár a felhasználó ilyenkor is letöltheti. A szervizcsomag április közepétől érkezik meg minden felhasználóhoz az automatikus frissítési szolgáltatáson keresztül, bár a problémás meghajtóprogramot tartalmazó gépekre ilyenkor sem kerül fel az SP1.

Amint a kérdéses driverekből lesz frissebb változat, és a felhasználók feltelepítik őket, a Windows Update egyből engedélyezni fogja az SP1 automatikus letöltését és telepítését. A március közepe és április közepe közötti időben a Microsoft az SP1 lokalizálásán is dolgozni fog, így az év negyedik hónapján a magyar nyelvű szervizcsomag is megérkezhet a felhasználókhoz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.