Szerző: Bányai György

2008. február 19. 14:56

Kár a Ricoh fényképezőgép-újdonságokért: döcögő hazai viszonyok

Hazánk nagyáruházainak kínálatában csak ritkán és rövid ideig bukkannak fel a Ricoh Caplio digitális fényképezőgépei. A most bejelentett két fényképezőt -- bár sok esély nincs rá -- szívesen látnák a hazai boltok polcain a sokat próbált, a márkát akár a filmes világból jól ismerő hobbifényképészek.

[HWSW] Hazánk "nagyáruházainak" kínálatában csak ritkán és rövid ideig bukkannak fel a Ricoh Caplio digitális fényképezőgépei. A most bejelentett két fényképezőt -- bár sok esély nincs rá -- szívesen látnák a hazai boltok polcain a sokat próbált, a márkát akár a filmes világból jól ismerő hobbifényképészek.

A két tíz megapixeles újdonság, az R50 és az R8 közkedvelt kompaktokká fognak válni Európában, de leginkább Japánban. A hazai viszonyok a márkanév tekintetében katasztrofálisak, Kovács Tamás a Ricoh Hungary Kft. weboldalán egyedüli forgalmazóként feltüntetett kecskeméti székhelyű Rico-Tec Kft. képviseletében elmondta, hogy bár szívesen foglalkozna cége az irodatechnikai fővonal mellett a digitális fényképezőgépek kereskedelmével is, több akadály is nehezíti, illetve lehetetleníti el a munkát.

"A Japán anyacég számára hazánk piaca annyira kicsi, hogy nem éri meg a vesződséget, így a reklámkampányok a legritkább esetben élveznek támogatást, de ez a helyzet a reklámanyagok tekintetében is" -- mondta Kovács, majd hozzátette, hogy sajnos külföldi hírportálokban közölt anyagokban több információt talál egy új, rendelhető termékről, mint amennyit számára a Ricoh küld a két-háromsoros ismertetőkben. Ez igaz a most bejelentésre került gépek közül az R8-ra is. Kovács a fenti sorokat továbbgondolva együtt érez azokkal az érdeklődőkkel, akik a körülményes termékrendelés -- és sok esetben a kecskeméti leutazás -- helyett választanak egy jobban bejáratott márkát, amelyek bármelyik szakáruházban megtalálhatók, megyétől, várostól függetlenül.

Csúcskompakt a javából: Ricoh R8
Csúcskompakt a javából: Ricoh R8

Sajnos nem tűnik javulónak a helyzet a most bejelentett Ricoh R50 és a szenzoreltolásos rázkódásvédelemmel ellátott R8 kompakt esetében sem, amely fényképezők épp most hagyták el a Caplio típusnevet. Mindkét gép tíz megapixeles érzékelővel várja a fotózandó eseményeket, az R50 esetében ötszörös, az R8-nál pedig 7,1-szeres közelítésre képes optikával párosítva. Az optikáknál maradva további fontos adat, hogy utóbbi gépben 28 milliméteres nagylátószög tartományból indul a gyújtótávolság.

A moziüzemmód a 191 grammos, fémházas R8 és a 116 grammos műanyag R50 esetében egyaránt megvalósítható VGA felbontásban és 30 képkocka masodpercenkénti sebességgel, e videók és a fényképek SD/SDHC kártyákon kerülhetnek tárolásra. A Ricoh R8 és a Ricoh R50 márciustól lesz kapható a főbb piacokon, rendre 460 és 280 dolláros áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról