:

Szerző: Bányai György

2008. február 14. 16:41

A Nokia új mobilkoncepciója komolyan veszi a környezetvédelmet

A Nokia új mobiltelefon koncepcióról tett említést, melynek alapja egy szinte teljes egészében újrahasznosított anyagokból készülő mobiltelefon.

[HWSW] A Nokia új mobiltelefon koncepcióról tett említést, melynek alapja egy szinte teljes egészében újrahasznosított anyagokból készülő mobiltelefon.

Az elképzelt készülék a Remade, vagyis újrakészített nevet kapta, és a burkolattól kezdve a legparányibb alkatrészig szinte teljes egészében újrafeldolgozott anyagokból állítják majd elő. A Nokia elnök-vezérigazgatója Olli-Pekka Kallasvuo a Barcelonában megrendezett Mobile World kongresszuson beszélt a készülékkel kapcsolatos tervekről, amelynek célja a gyártás során a környezet alacsonyabb terhelése, ideértve a szemétlerakók számát, illetve az ezeken felhalmozódó szemetet, mint folyamatos alapanyag-ellátást.

A koncepció szerint a készülékek burkolata a szeméttelepeken szép számmal fellelhető fém kólásdobozokból, illetve műanyag flakonokból készülne, a gombsorok számára pedig a többszázezer kilométert futott gumiabroncsok szolgáltathatnák az alapot. A gyártástechnológia zöld víziója a nyomtatott áramkörökre és a kijelzőkre is kiterjed, ezeknek a gyártása során is hatalmas figyelmet kap a környezetszennyezés lehető legalacsonyabb szinten tartása.

Nokia Remade koncepció

Olli-Pekka Kallasvuo szavaihoz a gyártó szóvivője hozzátette, hogy a Remade nem kereskedelmi termék, hanem jelenlegi állapotában csak egy tervezet, de ennek ellenére jól szemlélteti, hogy mit lehet kihozni a szeméttelepek duzzadó használtanyag-kínálatából. A Nokia jelenleg is kínál zöld terméket, egyik alsókategóriás mobiltelefonja a 3110 Evolve megújuló forrásból származó (például növényi, állati) anyagokból építkezik. A telefon a zöld pluszon kívül csak pár extrát vonultat fel, amennyiben az FM rádió, vagy az 1,3 megapixelben rögzíteni képes fényképezőgép annak számít.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.