Szerző: Ady Krisztián

2008. február 13. 10:20

A mobilkészülék árába épül be az Omnifone "ingyenes" zeneszolgáltatása is

A Qtrax csúfos fiaskójára tekintve érdemes minden ingyenesnek hirdetett zeneletöltő szolgáltatást fenntartásokkal kezelni, az Omnifone neve mellett azonban olyan partnerek szerepelnek, mint az LG Electronics, vagy a Vodafone. Az ingyenesség persze itt is csak egy virtuális címke, a brit cég a Nokiához hasonlóan a készülék árába építené be a zeneletöltések árát.

[HWSW] A Qtrax csúfos fiaskójára tekintve érdemes minden ingyenesnek hirdetett zeneletöltő szolgáltatást fenntartásokkal kezelni, az Omnifone neve mellett azonban olyan partnerek szerepelnek, mint az LG Electronics, vagy a Vodafone. Az ingyenesség persze itt is csak egy virtuális címke, a brit cég a Nokiához hasonlóan a készülék árába építené be a zeneletöltések árát.

A MusicStation Max korlátlan zeneletöltő szolgáltatásról elsőként az LG Electronics kötött megállapodást a vállalattal, melyet várhatóan hamarosan továbbiak követnek majd. A szolgáltatás négy nagy stúdió kínálatát teszi elérhetővé, kereshetővé, letölthetővé a mobiltelefonokon. Az Omnifone nem ismeretlen ezen a piacon, jelenleg több mint 30 mobilszolgáltató zeneszolgáltatásához nyújt segítő kezet világszerte.

Az új szolgáltatás várhatóan még 2008 első felében elindulhat, és főként a Nokia Comes With Music szolgáltatásának ellenfele lehet, mely hasonlót kínál a Nokia készülékek tulajdonosainak. A MusicStation Max kínálatában található dalokat bármikor letölthetjük, meghallgathatjuk 12, vagy 18 hónapon keresztül, sőt, a letöltött dalok ezt követően is lejátszhatók maradnak majd. A készülék árába épített egyszeri költségen túl csak a dalok letöltésével járó mobil adatforgalom díja terhelheti a számlát.

A sikertől, vagy bukástól függetlenül mind a Nokia, mind az Omnifone a zeneterjesztés új üzleti modelljét próbálja lenyomni a zeneipar és a felhasználók torkán: az "ingyenes" zenéért nem a megszokott módon, közvetlenül, vagy a mobilszolgáltatón, hanem egy harmadik félen, a készülék gyártóján keresztül fizetünk. Hasonló ötletek már a PC-s zeneletöltéssel kapcsolatban is felmerültek, egyesek szerint az internetszolgáltatás árába, mások szerint az MP3-lejátszók árába kellene beépíteni a várható licencdíjakat, kirántva ezzel a talajt a zeneipari kalózkodás alól.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról