:

Szerző: Bányai György

2008. február 13. 13:24

A Nokia új kezelőfelülete érintésérzékeny lesz

A Nokia egyik vezető fejlesztőjének korábbi nyilatkozataival ellentétben mégis érintőképernyős menükezeléssel bővülhetnek a Nokia telefonjai is: az új kezelőfelület, az S60 Touch UI pontosan ezt a számos okostelefonokban már régóta alkalmazott és bevált megoldást hozza el.

[HWSW] A Nokia egyik vezető fejlesztőjének korábbi nyilatkozataival ellentétben mégis érintőképernyős menükezeléssel bővülhetnek a Nokia telefonjai is: az új kezelőfelület, az S60 Touch UI pontosan ezt a számos okostelefonokban már régóta alkalmazott és bevált megoldást hozza el.

Elhatárolódás után támogatás

A Nokia sokáig elhatárolódott az érintésérzékeny kijelzőpanelek alkalmazásától, megfosztva ezzel okostelefonjainak vásárlóit attól a kényelemtől, amit az ilyen telefonok nyújtanak bizonyos esetekben használóinak. Pár éve a Nokia kijelentette, hogy a gyorsgombok segítségével mindent kényelmesen megvalósíthat a mobilos, amire nem cáfol rá a jelenlegi Series 60 változatok könnyed kezelhetősége -- még akár webböngészés közben sem --, ennek ellenére most mégis alternatív adatbeviteli megoldás kerül az újdonságaiba.

A gyártó N800-as, -- hagyományos telefonként nem használható -- internetterminálja Linux-alapú operációs rendszeren alkalmazza az érintőképernyőt, mint navigáló- illetve adatbeviteli perifériát. Való igaz, hogy a gombokat továbbra is használhatják azok, akiknek a készülékébe az érintésérzékeny megjelenítő beépítésre kerül, ezért akiknek eddig nem hiányzott, ezután sem biztos, hogy terhükre lesz egy nem kihasznált lehetőség.

A Nokia a közelmúltban adta hírül, hogy a Sony Ericssontól eltérően nem fordul a windowsos világ felé, hanem a Series 60 kezelőfelülettel ellátott Symbian operációs rendszert vértezi fel e további adatbeviteli lehetőséggel. Az új kezelőfelület jelenleg a Series 60 Touch UI névre hallgat, jelezve, hogy benne a legnagyobb újítás az előző változatokhoz képest épp a tollal, vagy ujjal vezérelhető menünavigáció lesz.

Teljesen kompatibilis

Az új kezelőfelület kompatibilis lesz az eddigi szoftverekkel, a régebbi vagy mai alkalmazások futtatásakor továbbra is használhatóak lesznek az azokat vezérlő gombok, hiszen maga a szoftver nincs kiegészítve az érintésérzékeny navigácó kezelésével. Az S60 Touch UI ugyanakkor úgy készül, hogy az azt a jövőben használó mobiltelefon lehessen billentyűzettel felszerelt, vagy akár billentyűzet nélkül is megépíthető.

A Series 60 kezelőfelülettel ellátott symbianos okostelefonok szoftverellátottságára nem lehet panasz, számtalan ingyenes-, illetve fizetős alkalmazással tehetjük teljesebbé a készülékek alapszoftvereit. A Touch UI a meglévő programok mellett új típusúak fejlesztéséhez is jó alap lesz, olyanokhoz, amelyek futtatása során az érintőképernyős kezelés elengedhetetlen, illetve jóval kényelmesebben megvalósítható.

Jelenleg az új kezelőfelület Barcelonában a Mobile World konferencián egy közönséges Tablet PC-n demózva látható, eddig nem készült el Touch UI-t alkalmazó, bemutatható állapotú prototípus. A Touch UI az érintésérzékeny adatbevitel mellett a nevében ugyan nem szereplő mozgásérzékelőt is mélyebben integrálja, e két megoldás sokkal kezesebbé teheti az év közepétől útjára induló modelleket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.