Szerző: Bányai György

2008. február 15. 13:19

Indiana Jones zsebébe illett volna az Olympus mju 1030SW

A nagysikerű Indiana Jones sorozat egyik fő kelléke lehetett volna az Olympus mju 1030SW, ha a forgatások ideje alatt lehetett volna kapni, de akár a következő 007-es mozikban is feltűnhetne -- a 10 megapixeles kompakt fényképezőgép ütés-, fagy- és vízálló házban lakik, melyet nyomásmérő egészít ki.

[HWSW] A nagysikerű Indiana Jones sorozat egyik fő kelléke lehetett volna az Olympus mju 1030SW, ha a forgatások ideje alatt lehetett volna kapni, de akár a következő 007-es mozikban is feltűnhetne -- a 10 megapixeles kompakt fényképezőgép ütés-, fagy- és vízálló házban lakik, melyet nyomásmérő egészít ki.

Az Olympus kompaktjait régóta felkészíti az elemek viszontagságaival szembeni ellenállóképességgel, időjárásálló kivitelű fényképezőgépei már három-négy éve kaphatóak. E korai gépek ugyan nem minden esetben tették lehetővé a víz alá merülést, de szemerkélő esőben nagyobb szabadságot adtak felhasználóik kezébe az egyéb gyártók termékeit birtoklókkal szemben, akik csak búvártokba bújtatott masinákkal merészkedtek fotózni akár a nedves, de esősnek még nem mondható környezetben is.

A mju 1030SW a vizes üzemet tíz méteres merülési mélység eléréséig is garantálja, amelyet a gépházban mozgó rejtett optika tesz többek között elérhetővé, mert ennél a megoldásnál nem kell speciális tömítőgyűrűket alkalmazni, mint ahogy az egy kiemelkedő optikatubus esetén szükséges lenne. A rejtett optika esetében megteszi egy jól záró frontlencse is, amely a készülékházhoz képest nem változtat fizikai helyzetén.

A kompaktgép a vízállóság mellett az ütődéseknek is ellenáll, konkrétan kétméteres magasságból leejtve, vagy száz kilóval ráállva sem esik baja a fényképezőgép hivatalos specifikációja alapján. A készülék fagyálló is egyben, így sarki túrákra is elvihető, bár a működési sebesség csökken a zord viszonyok közepette, gondolva ilyenkor a 2,7 hüvelykes 230 ezer képpontos kijelző belassult reakcióidejére, továbbá a hidegben csökkenő akkumulátorkapacitásra.

Olympus mju 1030SW
Olympus mju 1030SW

A készülék 10,1 megapixeles érzékelője elé épített rejtett optika 3,6-szeres optikai közelítést tesz lehetővé, és széleslátószögről indul, 28-102 milliméteres gyújtótávolság-tartományban engedve a zoomot állítani. A gép további jellemzői az arcfelismerő autofókusz, amely elfogadható eredményt a jegesmedvékre, vagy halakra célozva -- a többi, ezt a lehetőséget tartalmazó fényképezőgéphez hasonlóan -- nem ad teljes biztonsággal.

A 1030SW-ben TruePic III képfeldolgozó áramkör fejti meg a CCD képérzékelő jeleit, amelyeket a kompakt a 15 megabájtnyi beépített mankómemóriája mellett az Olympus és a Fuji saját szabványú xD kártyáira is menthet. A képek az automatikát kiegészítő 24 körülményt átfogó témamód használatával is elkésztíthetők. A készülék 173 grammos és 93,2 x 61,4 x 21,3 milliméter méretű, 400 dollárnak megfelelő összegért kerülhet márciustól hazánk boltjaiba, amelyek közül pár már most elfogad rá előrendelést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról