Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

Egymillió PlayStation 3 kutatja már az Alzheimer-kór ellenszerét

Ady Krisztián, 2008. február 05. 13:44
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Sony Computer Entertainment bejelentette, hogy nem kevesebb mint egymillió PlayStation 3 játékkonzolt regisztráltak a Folding@Home egészségügyi kutatóprogram elosztott rendszerébe. A konzolok és az azon futó speciális program segítségével hatalmas számítási teljesítményhez jutott a projektet kezelő Stanford Egyetem.

[HWSW] A Sony Computer Entertainment bejelentette, hogy nem kevesebb mint egymillió PlayStation 3 játékkonzolt regisztráltak a Folding@Home egészségügyi kutatóprogram elosztott rendszerébe. A konzolok és az azon futó speciális program segítségével hatalmas számítási teljesítményhez jutott a projektet kezelő Stanford Egyetem.

Elosztott számítások

A Folding@Home néven ismert projektben proteinek molekuláris szintű kialakulását, felépítését szimulálják elosztott számítások révén, hogy a tudósok jobban megérthessék viselkedésüket, hatásukat, és egyes kórok kialakulásának mikéntjét. A tudomány szerint bizonyos betegségek, például az az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór, valószínűleg proteinek hibás kialakulásának és felhalmozódásának a következményei.

A molekuláris szimuláció a számítástechnika mai fejlettségi szintjén hatalmas feladatnak bizonyul, és a hagyományos megközelítéssel, azaz még szuperszámítógépekkel is szinte képtelenség gyors előrehaladást elérni. Még a legerősebb konfigurációk is milliószor lassabbak, mint a valóság, azaz a testünkben végbemenő folyamatok.

Ezekre a megoldhatatlanul nagy feladatokra vetik be az elosztott projekteket, mikor a számításokat megfelelően apró csomagokra szeletelik, amelyeket aztán a résztvevő számítógépek ezrei, tízezrei tölthetnek le az internet segítségével, majd feldolgozás után visszaküldik az eredményeket. Ilyen projekt keretében folyik a proteinek vizsgálata is, amely Folding@Home néven fut, de hasonló tervezetből ma már több tucat működik, köztük a földönkívüli intelligencia meglétét kutató SETI@home is.

Proteinek PS3-on

PS3-on is

A Sony tavaly március 22-én tette elérhetővé azt a firmware-frissítést, mellyel elsőként csatlakozhattak a PlayStation 3 konzolok tulajdonosai a Folding@Home prokjekthez. Azóta átlagban 30 másodpercenként lépett be egy-egy újabb konzol a rendszerbe. Egy-egy PS3 konzol tíz nagyobb teljesítményű PC "erejével" ér fel, így egyes számításokat tizedannyi idő alatt, évek helyett hetek alatt futtathatnak le a konzolok segítségével.

A konzolok összesített számítási teljesítménye tavaly szeptemberben érte el az egy petaflopsos értéket, jelenleg pedig a Folding@Home teljes számítási teljesítményének háromnegyedét a játékkonzolok adják. Pillanatnyilag 23909 aktív PS3 processzor közel 600 teraflops számítási teljesítményt biztosít a projektek számára.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.