Szerző: Bányai György

2008. február 5. 11:48

A kisebb kamerás mobilok is 5 megapixelesek lehetnek a Kodak új érzékelőjével

A Kodak új fejlesztése a kisebb fizikai méretekkel megáldott, vékonyabb mobiltelefonokban is elérhetővé teszi a nagy felbontású, kitűnő képminőséget. Az új CMOS képérzékelőt alapjairól tervezték újra, a képpontok távolsága az eddigi 1,7 helyett mindössze 1,4 mikron.

[HWSW] A Kodak új fejlesztése a kisebb fizikai méretekkel megáldott, vékonyabb mobiltelefonokban is elérhetővé teszi a nagy felbontású, kitűnő képminőséget. Az új CMOS képérzékelőt alapjairól tervezték újra, a képpontok távolsága az eddigi 1,7 helyett mindössze 1,4 mikron.

A Kodak új CMOS szenzora kisebb helyen is elfér, ezért az öt megapixeles felbontás a kamera beépítésének szűkös helyet biztosító mobilházaknál is elérhetővé válik. A képérzékelőt teljes egészében újragondolták a tervezők és amellett, hogy a szenzor kisebb a jelenlegieknél, még a képpontok közötti, fényre érzéketlen terület is jóval vékonyabb.

A KAC-05020 képérzékelő a Kodak tavaly júniusban bejelentett új színszűrőjét alkalmazza, amely részben eltér Dr. Bryce Bayer, a Kodak mérnöke által 1976-ban fejlesztett Bayer mintától. Ezt a megoldást alkalmazza szinte az összes, színeket is feldolgozni képes képérzékelő. Az új megoldás lehetővé teszi, hogy a képzaj ne emelkedjen a szenzor kis fizikai méretei miatt.

Kodak

Az új mintázat esetén a képérzékelő képpontjainak csak fele dolgozza fel a színinformációkat -- továbbra is egy kék, egy vörös és két zöld mintára --, a másik fele azonban nagy érzékenységgel a látható fénytartomány teljes egészét érzékeli. Az új minta CCD és CMOS érzékelőkön egyaránt alkalmazható, és variálható is, de nyolc képpont esetén négy a teljes színskálát, kettő a zöld színt, egy-egy pedig a kéket és a vöröset érzékeli.

Az új technológiával a zaj mennyisége ISO 200-as érzékenység esetén egyezhet meg a jelenlegi ISO 50-es képével, ami azt jelenti, hogy a kép 1/250 záridővel exponálva képes lehet a jelenlegi színszűrővel készült, 1/60 másodperc alatt megvilágított kép zajszintjét tartani. Az LG mobiltelefonjaiba előszeretettel építi be a Kodak szenzorait, amelyek azonban nem gyártófüggőek, így az újdonság minden iránta érdeklődő mobilgyártó számára elérhető lehet. A telefontervezők az első mintapéldányokból tavasztól kaphatnak, az első végleges érzékelőkkel szerelt mobilok azonban 2009. elejéig még nem várhatók a piacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról