Szerző: Bodnár Ádám

2008. február 4. 09:27

Gyatra negyedév, gyászos kilátások a négyezer főt elbocsátó Ericssonnál

Látványosan visszaesett az Ericsson negyedik negyedéves eredménye, a nehéz év előtt álló, idei előrejelzését csökkentő vállalat 4 ezer dolgozó elbocsátását tervezi, amelytől évi négymilliárd koronás (~425 millió eurós) megtakarítást vár 2009-re.

[HWSW] Látványosan visszaesett az Ericsson negyedik negyedéves eredménye, a nehéz év előtt álló, idei előrejelzését csökkentő vállalat 4 ezer dolgozó elbocsátását tervezi, amelytől évi négymilliárd koronás (~425 millió eurós) megtakarítást vár 2009-re.

Az Ericsson magyarázata szerint a mobilhálózati eszközök piacán erőteljesen lelassult a növekedés, ami kíméletlen árversenyre kényszerítette a gyártókat. Ez a svéd cég mutatóin is meglátszik, 2006 negyedik negyedévében még 42 százalék feletti bruttó eredményhányadot ért el az Ericsson, ami egy év alatt 36,1 százalékra olvadt. "A mobilhálózatok piacának növekedése lelassult az év során. Mint az várható volt, negyedéves árbevételünkre hatással volt az egyes fejlődő piacokon tapasztalható feszült politikai helyzet" -- mondta Carl-Henric Svanberg elnök-vezérigazgató.

A negyedik negyedévet 54,5 milliárd svéd koronás forgalommal zárta az Ericsson, ami lényegében változatlan a megelőző év azonos időszakában elkönyvelt 54,2 milliárd koronás bevétellel. A nettó eredmény ugyanakkor 9,7 milliárd koronáról 5,6 milliárdra zuhant, ez 42 százalékos csökkenésnek felel meg.

"A mobilkommunikáció folytatódó gyors növekedése a fejlődő piacokon, valamint jelentősen növekvő piaci részesedésünk az új hálózatok nagyobb arányú kiépítését eredményezte, alacsonyabb kezdeti árrés mellett" -- magyarázta az Ericsson-vezér. "Ugyanakkor a hálózatbővítések és -frissítések csökkenést mutatnak az érett piacokon. Mindennek következménye az alacsonyabb árrés. Az új kapcsolási technológiákra való áttérés folyamata, amelyben szintén tevékenyen részt veszünk, hasonló jellemzőkkel rendelkezik, és tovább erősíti ezt a hatást."

Arra a kérdésre, hogy az Ericsson megfontolná-e a mobiltelefon-gyártó részlegét leválasztó Motorola esetleges felvásárlását, Svanberg igennel felelt, mindazonáltal hozzátette, hogy a svéd cég általában véve szkeptikus a nagyobb volumenű akvizíciókkal kapcsolatban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról