Szerző: Bányai György

2008. január 31. 13:34

A Sony is bejelentette új tükörreflexes fényképezőit

A PMA kiállításra a Sony is időzített új tükörreflexes fényképezőgépeket, két gépváz is bemutatkozik a rangos eseményen. Az Alpha 300 and 350 apróbb különbségek mellett egymástól a képérzékelő felbontásában, valamint a sorozatfelvétel-üzemmód sebességében tér el. A gyártó szélsebesen bővülő tükrös választéka, valamint a tegnap bejelentett full frame képérzékelő fejlesztése jelzi, hogy a Sony igencsak komolyan veszi a tükörreflexes piacot.

[HWSW] A PMA kiállításra a Sony is időzített új tükörreflexes fényképezőgépeket, két gépváz is bemutatkozik a rangos eseményen. Az Alpha 300 and 350 apróbb különbségek mellett egymástól a képérzékelő felbontásában, valamint a sorozatfelvétel-üzemmód sebességében tér el. A gyártó szélsebesen bővülő tükrös választéka, valamint a tegnap bejelentett full frame képérzékelő fejlesztése jelzi, hogy a Sony igencsak komolyan veszi a tükörreflexes piacot.

Az Alpha 300 és 350 a félprofesszionális kategória tagjai lesznek a Sony A200-zal induló tükörreflexes gépcsaládjában, amely jelenleg az Alpha 700-zal ér véget. A tíz megapixeles DSLR-A300 és a tizennégy megapixeles DSLR-A350 egyaránt rendelkezik olyan élőkép üzemmóddal, amely használata közben a gép képes élességet állítani is, így a dönthető 2,7 hüvelykes kijelzőt használva is megkapjuk az átnézeti kereső esetében megszokott képkészítési kényelmet.

Az új vázakban CCD képérzékelőt találunk, melyek a Sony BIONZ képfeldolgozó áramköréhez kapcsolódnak. Mindkét kép esetében megtalálható a rázkódásvédelem lehetősége, amely szenzoreltolás elvén működik. A rövidebb záridők elérésének érdekében az érzékenységet ISO 100-tól egészen ISO 3200-ig állíthatjuk, de bízhatjuk ezt akár az automatikára is. A sorozatfelvétel sebessége is különbözik a két gépben, ahol a kevesebb képpontot rögzítő modell három, a nagyobb változat pedig két és fél kép elkészültét ígéri másodpercenként. Az élőkép üzemmód használatának ára van, ha a képek készítése közben ezt használjuk a lítiumion akkumulátor a 730 kép helyett csak nagyából 400 kép készítéséhez szolgáltathat elegendő energiát.

Sony DSLR-A350

Az A300 és A350 rendelkezik szenzorportalanítóval is, így az optikák cseréjekor beáramló porszemektől megtisztulhat a képérzékelő. A fotók Compact Flash kártyákra kerülnek, a vázakat csak ezzel a bővítőhellyel látták el, ezért a gyártó saját kártyaformátuma, a Memory Stick csak adapterrel használható. A termékek márciustól vásárolhatók meg, eddig a 18-55 milliméteres optikával kitbe csomagolt A300 800 dolláros, az A350 váz 800 dolláros illeve ennek optikás készletének 900 dolláros ára ismert.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról