:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. január 29. 08:55

A kétszeres nyereség sem volt elég jó a VMware-től

A 80 százalékkal emelkedő bevétel és a több mint megduplázódó nyereség sem volt elég jó a VMware-től, a cég papírjai a negyedik negyedéves eredmények bejelentését követően hirtelen 27 százalékot vesztettek értékükből, mert a Wall Street többre számított.

[HWSW] A 80 százalékkal emelkedő bevétel és a több mint megduplázódó nyereség sem volt elég jó a VMware-től, a cég papírjai a negyedik negyedéves eredmények bejelentését követően hirtelen 27 százalékot vesztettek értékükből, mert a Wall Street többre számított.

Hiába növelte bevételét 412 millió dollárra a negyedik negyedévben a VMware, hiába lett nettó nyeresége 78 millió dollár az egy évvel korábbi 31 millió helyett, a cég papírjainak értéke óriásit zuhant este, mivel a Wall Streeten dolgozó elemzők átlagosan 417 milliós forgalmat vártak. A teljes pénzügyi évet tekintve a VMware bevétele 701 millió dollárról 1,33 milliárdra emelkedett, a nettó profit pedig 86 millió dollárról 218 millióra nőtt.

Az EMC által 2004-ben felvásárolt VMware augusztusban vonult tőzsdére, és egyből a világ legértékesebb szoftvervállalatai közé emelkedett -- a 29 dolláron kibocsátott részvények ára egy nap alatt a bevezetési árfolyam többszörösére ugrott. Október végén már 125 dollár felett is jártak a papírok, tegnap 83 dolláron zártak, majd a negyedéves eredmények bejelentését követően, a tőzsdén kívüli kereskedésben 60,73 dollárra estek vissza, amivel a 31 milliárd dolláros cég piaci értéke 9 milliárd dollárral csökkent.

VMware

"A történet nem olyan tökéletes, mint ahogy a befektetők gondolják. Az Oracle, a Microsoft és a Citrix elrontották a VMware buliját" -- mondta a Global Equities Research elemzője, Trip Chowdhry arra utalva, hogy az utóbbi időben a virtualizáció felkapott témává vált és számos vállalat mutatott be új termékeket ezen a területen. Mivel az x86 szerverek virtualizációja terén a VMware a piacvezető, az új belépők mind az ő skalpját akarják. "Hosszú időn keresztül kizárólag a VMware kezében volt ez a piac, de az emberek kezdenek rájönni, hogy ez már nem így van."

A VMware az idei évre 50 százalékos bevételnövekedést vár, amivel a forgalma elérheti a 2 milliárd dollárt, ez azonban nem győzte meg a Wall Streetet, a piacon általános egyetértés uralkodik abban a tekintetben, hogy a versenytársak komoly problémát okoznak majd a VMware-nek saját virtualizációs megoldásaikkal.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.