Szerző: Bányai György

2008. január 30. 12:11

A Nikon új fényképezőgépeivel lefedi az egész kompakt-kategóriát

A PMA kiállításon a Nikon nem csak a D60-as tükörreflexes gépével képviselteti magát, hanem számtalan kompaktgéppel is. Az újdonságok között találunk tíz megapixeles, illetve rázkódásvédelemmel ellátott modellt is.

[HWSW] A PMA kiállításon a Nikon nem csak a D60-as tükörreflexes gépével képviselteti magát, hanem számtalan kompaktgéppel is. Az újdonságok között találunk tíz megapixeles, illetve rázkódásvédelemmel ellátott modellt is.

L16, L18: Olcsó belépők

A belépőszintre pozicionált CoolPix L16 és az L18 egymástól a kijelző méretében és a felbontásban tér el, az első 7,1 millió, a második pedig 8 millió képpont felvételére alkalmas, a 230 ezer képpontos kijelzők mérete pedig sorban 2,8, illetve 3 hüvelyk. Mindkét gép háromszoros közelítésre alkalmas optikával rendelkezik, melyek közös jellemzője a kezdő F2,8-as fényerő, valamint a 35-105 milliméteres zoomtartomány. A CCD képérzékelő jeleit már e két alacsony árú készülékben is EXPEED képfeldolgozó áramkör alakítja tárolható állományokká, amelyek a 21 megabájt belső memóriába, vagy SD/SDHC kártyára egyaránt kerülhetnek.

Nikon CoolPix L16 és L18

A ceruza-akkumulátorokkal üzemelő páros automata üzemmódra termett, rajtuk beállítani nem sok mindent lehet, az egyszerűség kimondottan előnyös a célzott fogyasztói réteg ismeretében. Az idősek és gyerekek által is könnyen használható 125 grammos belépők ennek ellenére rendelkeznek arcfelismerő autofókusszal, szoftveres vörösszem-eltávolítóval, valamint a Nikon kompaktokban régóta megtalálható D-Lightning megoldással is, mely a sötétebb képrészletekeken világosít a kép elkészülte után. A L16 és L18 pontos áráról jelenleg nincs információnk, de a nyolc megapixeles előd L15 hazánkban jelenleg 35 ezer forintért vásárolható meg, a hat megapixeles, 25 ezer forintos L11 mellett.

S210: vékony, fémházas

Az új L-sorozatú modelleknél igényesebb külső megjelenéssel rendelkező CoolPix S210 a hangsúlyt az automata üzemmódra helyezi, az L16 és L18 modellekben látott lehetőségeket azonban stílusos vékony készülékházban kínálja, amely krómozott betétekkel ellátott szálpolírozott alumíniumból készült. A készülék optikája 38 milliméteres gyújtótávolságról indul, fényereje a kezdőállapotban F3,1, de sajnos ez az érték a zoom háromszoros közelítést adó végállapotában F6,3-ra csökken, tehát igen kevés fény jut az amúgy nyolc megapixeles CCD szenzor felületére.

Nikon CoolPix S210

A képérzékelő az EXPEED képfeldolgozó áramkörrel karöltve dolgozik, így az arcfelismerő autofókusz, a D-Lightning, valamint a digitális vörösszem-eltávolító az S210-ben is tartozék. A 90x55,5x18 milliméteres, 100 grammos, 2,5 hüvelykes kijelzővel rendelkező készülék lítiumion akkumulátorból nyeri a működéshez szükséges energiát, az ehhez szükséges töltőegység megtalálható a dobozban. Az 52 megabájt belső memóriás, SD/SDHC kártyákat fogadni képes S210 többféle színben készül, várható fogyasztói áráról még nem értesültünk, de a tíz megapixeles S200 jelenleg 44 ezer forintért vásárolható meg.

S520 és S550: Képstabilizátor, vagy megapixel

A CoolPix S-500-as sorozatának két új tagja az S520 és az S550 jelentősen eltér egymástól, az irántuk érdeklődők választhatnak, hogy a több megapixel, vagy az optikai rázkódásvédelem esik-e nagyobb súllyal a latba. A háromszoros zoommal ellátott S520 nyolc megapixeles képeket készít, és akár az optikai, lencsetag mozgatás elvén működő rázkódásvédelmet is hadrendbe állíthatja az éles képek érdekében. Az S520-szal szemben az S550 erősebb, ötszörös közelítésre alkalmas, ám rázkódásvédelem nélküli optikája mögé épített tíz megapixeles CCD képérzékelőjével próbál híveket szerezni a megapixel-hajhászok körében.

Nikon CoolPix S520 és S550

Mindkét készülék SD/SDHC kártyát fogad, amelyet az S520 esetében 23, az S550-ben azonban 50 megabájt belső memória egészít ki. Egyező méretűek a kijelzők is, e megjelenítők felbontása azonban különböző: az S520 hátoldalán 153 ezer, az S550 esetében pedig 230 ezer képpont alkotja a 2,5 hüvelyken megjelenő képet. A 115 grammos 94x53x22,5 milliméteres CoolPix S520 és a 120 grammos, 90x53,5x22 milliméteres CoolPix S550 esetében egyaránt líthiumion akkumulátorra bízták a tervezők az energiaellátás feladatát.

S600 és P60: Extrák és sokoldalúság

A Nikon a felsőbb kategóriát is szórta az új gépeivel, az S600 és P60 két külön felhasználói csoporthoz szól, elsőt a stílus és sokoldalúság rajongói, míg a másodikat a teljes kézi beállíthatóság kedvelői tarthtják érdekesnek. A tíz megapixeles S600 jelenleg a legkisebb olyan fényképezőgép, amely 28 milliméteres széleslátószöget is kínál, sőt, még a CIPA szabvány szerint a leggyorsabb is, mert a bekapcsolástól számítva a leghamarabb ezzel a modellel lehet elkészíteni az első képet. Az optika négyszeres közelítésre alkalmas, rendelkezik lencsetag-mozgatáson alapuló rázkódásvédelemmel, valamint az EXPEED képfeldolgozó áramkörnek köszönhetően arcfelismerő autofókusszal, digitális vakuval, illetve szoftveres vörösszem eltávolítóval is. A készülék áprilisban érkezik a boltokba.

Nikon CoolPix S600 és P60

A Nikon CoolPix kompaktok jelenlegi csúcsán a P-sorozat áll, jellemző rájuk a teljes kézi beállítást lehetővé tevő üzemmód, természetesen a teljesen automata működés mellett. A P60 optikája 36-180 milliméteres tartományon belül engedi a gyújtótávolság változtatását, amely négyszeres zoomnak felel meg. A rázkódásvédelem feladatát ebben a gépben nem az optika látja el, hanem a CCD képérzékelőt tartó keret, amely a rázkódás irányával ellentétesen mozdítja el a képérzékelőt, középen tartva ezzel a fotózandó témát. A képek SD/SDHC kártyára kerülnek, az áramellátásról pedig két darab AA akkumulátor gondoskodik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról