Szerző: Bodnár Ádám

2000. július 5. 16:01

Gainward CARDExpert GeForce 2 GTS/400

A GeForce 2 GTS chipes videokártyák megjelenésekor a szakma egyöntetűen az erősen korlátozott memóriasávszélességet bírálta. A tajvani Gainward új kártyáját 64 MByte 5ns EliteMT DDR SDRAM memóriával szerelték, a kártya alapórajele 200/400 MHz! Bár az ilyen típusú memóriachipek egyelőre még hihetetlen ritkák és drágák, a Gainward jól tette, hogy elkészítette ezt a referenciakártyát, aminek segítségével mindenki megtapasztalhatja a GeForce 2 GTS videochip valódi erejét.


Fotó: Tom's Hardware

A Tom's Hardware tesztje során a videokártyát sikerült egészen 233/472 MHz-ig felhúzni. Természetesen így könnyűszerrel utasította maga mögé a GeForce 2 GTS referenciakártyát, ami a szokásos 200/333 MHz-en működött. Főleg nagy felbontások (1280x1024, 1600x1200) használata esetén növekedik szinte ugrásszerűen a különbség, ami akár a 30%-ot is meghaladhatja!

Bár a memóriachipek magas ára miatt egyelőre valószínűtlen, hogy a Gainward CARDExpert GeForce 2 GTS/400 tömegkártyává váljon, mindenképpen érdekes kezdeményezés, amely szerintem egyértelműen megmutatja, hogy az elkövetkezendő videokártyák tervezésénél mely szempontokat kell figyelembe venni...

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról