Szerző: Bányai György

2008. január 21. 10:51

Új alapgép a Panasonic fényképezőgép-kínálatában: LS80S

A Panasonic legújabb kompaktgépét amatőröknek szánja. A Lumix modellsor LS80S tagjának módválasztó tárcsáját intelligens módba forgatva a fényképezőgép szinte mindent beállít helyettünk.

[HWSW] A Panasonic legújabb kompaktgépét amatőröknek szánja. A Lumix modellsor LS80S tagjának módválasztó tárcsáját "intelligens módba" forgatva a fényképezőgép szinte mindent beállít helyettünk.

A Panasonic Lumix LS80S főbb jellemzői a nyolc megapixeles felbontás, valamint a lencsetag-mozgatásán alapuló rázkódásvédelemmel ellátott háromszoros közelítésre alkalmas F/2,8-F/5,1 Leica DC Vario optika, amelyet kisfilmes rendszerre átszámolva 33-tól 100 milliméteres tartományban állíthatunk, ahol a kompaktgépek nagy hányadára jellemző kezdőlátószög-érték némiképp a nagylátószög irányába tolódik.

Az optikai rázkódásvédelem akkor hatásos rossz fényviszonyok között, ha a fényképezendő személy, vagy téma nincs mozgásban. Ha mégis így lenne, az LS80S ISO érzékenységét egészen 1600-as értékig emelhetjük, de ezt a gép is megteheti helyettünk, ha az automata módot választottuk ki. A fényképezőgép több képarányt is ismer, ahol a 4:3-tól eltérő 3:2, illetve 16:9-es módokban a teljes felbontás nem elérhető, hiszen az 1/2,5 hüvelykes képérzékelő lapka fizikailag 4:3 képaránnyal rendelkezik.

Panasonic Lumix LS80

A készülék 5 centiméteres tárgytávolságtól már éles képeket készít a makro módban, amelyet automatikusan is kiválaszthat. A témmaautomatika jól felszerelt, 21 különböző fotószituációt különít el. Az LS80S képfeldolgozó áramköre lehetővé teszi, hogy mozgófilm üzemmódban akár 848x480 képpontos felbontásban is 30 képkocka kerüljön másodpercenként rögzítésre, de természetesen erre 640x480 képpont esetén is van lehetőségünk.

A gép hátoldalán egy 2,5 hüvelykes 230 ezer képpontos kijelzőn tekinthetjük meg az elkészült képeket, illetve barangolhatunk a menürendszerben. Sajnos a készülék átnézeti keresőt nem kapott, így a képek komponálásához is a kijelőt kell használnunk. Az LS80S-t két darab ceruzaelem, illetve az ezekkel megegyező külsővel rendelkező AA akkumulátorok táplálhatják. Az elkészült képek SD illetve SDHC kártyán kerülhetnek tárolásra. A bejelentés a termék áráról, illetve piacra érkezésének dátumáról nem tett említést. Az LS belépőszintű modellsorba tartozó LS60-as készülékért hazánkban jelenleg húszezer forintért hozzájuthatunk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról