Szerző: Bizó Dániel

2008. január 16. 14:56

Átütemezte Phenom processzorainak szállításait az AMD

Az AMD nyilvánosan is elismerte, hogy a második negyedévre tolta ki a gyorsabb Phenom processzorok szállításait. A vállalat hivatalos állásfoglalása szerint partnereik és ügyfeleik igényeire reagálva a magasabb órajelű változatok helyett energiahatékony és hárommagos modellek szállításait helyezték előtérbe. Ezzel egyidőben az Intel csalódást okozó előrejelzése miatt az elemzők nehéz piaci körülményeket jósolnak az AMD-nek.

[HWSW] Az AMD nyilvánosan is elismerte, hogy a második negyedévre tolta ki a gyorsabb Phenom processzorok szállításait. A vállalat hivatalos állásfoglalása szerint partnereik és ügyfeleik igényeire reagálva a magasabb órajelű változatok helyett energiahatékony és hárommagos modellek szállításait helyezték előtérbe. Ezzel egyidőben az Intel csalódást okozó előrejelzése miatt az elemzők nehéz piaci körülményeket jósolnak az AMD-nek.

Megerősített pletykák

Már tavaly év végén információk láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy az AMD a korábban tervezett első negyedév helyett a másodikra tolta át a magasabb órajelű, 2,4 és 2,6 gigahertzes négymagos Phenom processzorok szállításainak megkezdését. A cég állítása szerint a változást a piaci igények magyarázzák, melyek előnyben részesítik az energiahatékony modellek, valamint a hárommagos változatok piacra kerülésének előrébb hozását.

Mint arról már lapunk is több alkalommal beszámolt, az AMD négymagos processzorarchitektúrájának, a Barcelona tavaly szeptemberi bemutatása óta problémákkal a küzd a magasabb órajelű változatok tömegtermelésének felfuttatásával. A vállalat állítása és iparági források alapján egyaránt a design finomhangolásáról, nem pedig gyártástechnológiai gyökerű akadályokról van szó. Az "egyszerű" elektronikai optimalizáció mellett azonban az elmúlt hónapok során olyan hibákra is fény derült, melyek az órajelek emelését, valamint a szerverváltozatok üzleti környezetben való alkalmazhatóságát gátolják.

Az AMD a szerverpiachoz szükséges bizalmi viszony érdekében emiatt felfüggesztette a négymagos Opteronok szállításait, azt kizárólag dedikált, főként HPC-ügyfeleknek (nagyteljesítményű, tudományos-műszaki számításokat futtató, sokszor szuperszámítógépes rendszerek) értékesítik, melyek kódjainak viselkedése viszonylag könnyen feltérképezhető. Mivel ezek a hibák a PC-piacon irrelevánsak, ezért az AMD szállítja 2,2 és 2,3 gigahertzes négymagos Phenomjait, a magasabb órajelű változatokra azonban a következő, B3 jelölésű stepping (design verziószám) tömegtermelésbe kerüléséig várni kell. A kritikus hibától mentes négymagos, B3-as Opteronok hozzáférhetősége tavasz elejére várható.

Negatív hangulat

Az AMD szállítási problémái különösen rossz időszakra esnek. A tőzsdéket az év eleje óta jellemző, a kedvezőtlen makrogazdasági mutatókból fakadó idegeskedés miatt a technológiai papírok rodeóznak a börzéken az elmúlt napokban. A elemzői előrejelzések szerint a vártnál gyengébb lesz a PC-piac, amit megerősített, hogy az Intel is gyenge előrejelzést tett közzé az első negyedévre, aminek hatására papírjai 14 százalékot zuhantak a rekord negyedik negyedév ellenére is.

Az AMD új termékbevezetései a félelmek szerint visszafogott informatikai költekezéssel találják szembe magukat, lassítva az új technológia adoptációját. A lassuló növekedés ráadásul tovább fokozódó árversenyre kényszerítheti a céget az Intellel szemben, mely gyártástechnológiai lépéselőnye és designbeli döntései révén lényegesen alacsonyabb termelési költséget képes elérni. Az AMD holnap teszi közzé negyedik negyedéves pénzügyi jelentését, mely várhatóan jelentősen csökkenő, de továbbra is súlyos veszteségekről ad majd számot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról