Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Hálózati meghajtó, nyomtatószerver és BitTorrent-kliens egyben a Netgeartől

Bodnár Ádám, 2008. január 10. 16:14
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A ma véget érő CES alkalmával a Netgear bejelentette az otthoni felhasználásra szánt ReadyNAS Duo hálózati meghajtóit, amelyek a vállalatok körében sikeresnek mondható ReadyNAS NV+ architektúrájára épülnek.

[HWSW] A ma véget érő CES alkalmával a Netgear bejelentette az otthoni felhasználásra szánt ReadyNAS Duo hálózati meghajtóit, amelyek a vállalatok körében sikeresnek mondható ReadyNAS NV+ architektúrájára épülnek.

A ReadyNAS Duo végeredményben egy beágyazott Linuxot futtató számítógép, amelynek operációs rendszere egy 64 megabájtos flash memóriáról töltődik be, operatív tárja pedig egy 256 megabájtos DDR2 memóriamodul. Az eszközben levú meghajtók által biztosított tárterület USB és Ethernet felületen keresztül is elérhető, a ReadyNAS Duo önmaga képes megoldani a csatlakoztatott számítógépek biztonsági mentését, emellett egy BitTorrent-klienst is futtat, valamint nyomtatószerverként is funkcionál. A készülék érdekessége, hogy USB hostként is működik, így például egy digitális fényképezőgépről a fotók akár PC közbeiktatása nélkül is áttölthetők rá, de akár egy pendrive-ról is képes "leszívni" az adatokat.

A ReadyNAS Duo sorozatban jelenleg háromféle modell található, egy 500 gigabájtos, egy 750 gigabájtos, valamint egy 1 terabájtos változat, amelyekbe gyárilag egy darab SATA meghajtót építettek, de az eszköz összesen kettőt támogat -- innen a Duo név. A készülék webes felületen menedzselhető, itt lehet beállítani jogosultságokat, valamint akár a különféle felhasználók rendelkezésére álló lemezkapacitást.

NetGear ReadyNAS Duo

A ReadyNAS Duóra mentett adatokat CIFS/SMB, AFP 3.1, NFS v2/v3, illetve FTP protokollon keresztül is el lehet érni, így a tároló lényegében bármilyen operációs rendszert futtató PC-vel "szót ért", legyen szó akár Windowsról, Mac OS-ről vagy Linuxról -- nem szükséges a gépekre külön szoftvert telepíteni a használathoz. Az egy darab 500 gigabájtos merevlemezt tartalmazó ReadyNAS Duo RND2150 induló ára a mellékelt NTI Shadow backup-szoftverrel és 3 év garanciával 499 dollár, Magyarországra várhatóan a tavasszal érkezik.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.