:

Szerző: Bányai György

2008. január 10. 13:47

1,8 hüvelykes külső merevlemezek a Toshibától

A Toshiba új modellekkel egészítette ki mobil tárolóinak sorát. Az új egységek 1,8 hüvelykes merevlemezeket rejtenek a stílusos burkolat alatt és szoftveres titkosítás akadályozza meg az illetéktelen hozzáférést.

[HWSW] A Toshiba új modellekkel egészítette ki mobil tárolóinak sorát. Az új egységek 1,8 hüvelykes merevlemezeket rejtenek a stílusos burkolat alatt és szoftveres titkosítás akadályozza meg az illetéktelen hozzáférést.

A Toshiba új külső merevlemezes egységei 60, 80 és 120 gigabájtos kapacitéssal lépnek az 1,8 hüvelykes külső tárolók piacára. Legkorábban tavasszal vásárolhatnak a felhasználók ezekből a termékekből-- jelentette be a Toshiba tárolómegoldások divíziója a hivatalos közleményében, amely kitért arra is, hogy az új egységek szoftveres titkosítással védik az adatokat, továbbá adatarchiváló alkalmazást is mellékelnek hozzájuk. A cég emellett egy 320 gigabájtos modellel egészíti ki a 2,5 hüvelykes külső merevlemezeinek sorozatát.

Az IDC elemzőjének, Wolfgang Schlichtingnek a véleménye szerint a Toshiba belépése a külső, 1,8 hüvelykes merevlemezek piacára az új piaci területek keresésének eredménye, amely egy lassú ébredés, hiszen az Apple iPod 1,8 hüvelykes merevlemezeket használó változatai már rég alkalmazzák a Toshiba meghajtóit. Schlichting hozzátette, hogy az 1,8 hüvelykes meghajtók vonzereje is csökken a feltörekvő flashmemóriás tárolókapacitás miatt.

A Toshiba 2,5 hüvelykes külső tárolói

Az 1,8 hüvelykes és az ennél is kisebb méretosztályba tartozó meghajtók gyártásától és fejlesztésétől most vonta meg az erőforrásokat a Hitachi és a Fujitsu, akik ezeket innentől a flash memóriás területekre csoportosítják, a Toshiba azonban nem adja fel ezt a piacot. Maciek Brzeski, a tárolómegoldások divízió marketigosztályának vezetője szerint hűek maradnak a technológiához: "Mi erősen hiszünk a méretosztályban. Ez egy fejlődő piaci terület, sajnáljuk, hogy a többi résztvevő épp most mondta ki hátraarcot." Az 1,8 hüvelykes merevlemezek piacát egyébként a Toshiba vezeti 75 százalék körüli piaci részesedéssel. A cég eddig 60 millió ilyen meghajtót szállított le.

Az IDC szerint a külső merevlemezes adattárolók vásárlása mögötti legfontosabb motiváció a biztonság és az adatok mentése. Egyre több gépen találhatók olyan bizalmas adatok, amelyek megsemmisülése nem csupán kellemetlen, hanem komoly jogi következményekkel is járhat, ezért létfontosságú az adatok rendszeres mentése, nem csak a vállalati PC-ken, hanem az esetleges távmunka miatt akár az otthoni gépeken vagy a notebookokon is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.