Szerző: Bányai György

2008. január 10. 11:42

Új Kodak fényképezőgépek a láthatáron

A Kodak új digitális fényképezőgépei között érintésérzékeny kijelzővel felszerelt változatot is találhatunk azok mellett, amelyek optikai rázkódásvédelemmel, erős videofelvételi képességekkel, illetve nagy zoomtartománnyal rendelkeznek.

[HWSW] A Kodak új digitális fényképezőgépei között érintésérzékeny kijelzővel felszerelt változatot is találhatunk azok mellett, amelyek optikai rázkódásvédelemmel, erős videofelvételi képességekkel, illetve nagy zoomtartománnyal rendelkeznek.

A V1273 a Kodak első, 3 hüvelykes érintésérzékeny kijelzővel ellátott digitális fényképezőgépe. A 12 megapixeles képérzékelővel és háromszoros optikai közelítésre alkalmas optikával rendelkező készülék a kedvezőtlen fényviszonyok közepette optikai rázkódásvédelem segítségével teszi könnyebbé az éles képek készítését. Az elkészült képek a gyártó már elérhető EasyShare dokkolójának segítségével HD-minőségben is megtekinthetők az arra alkalmas tévékészülékeken. A februártól 280 dolláros áron megvásárolható V1273 mellett márciustól elérhető lesz annak 10 megapixeles változata, a V1073 is, amelynek ára 250 dollár körül alakul majd.

A hosszabb zoomtartomány kedvelői számára készül a Z1085 IS modellszámmal ellátott fényképezőgép, amely nem sokkal ugyan, de közelebb hozza a fotózandó témát. Az ötszörös optikai közelítés lehetősége ennél a modellnél tíz megapixeles képérzékelővel párosul, az esetleges rossz fényviszonyokkal lencsetagok mozgatásán alapuló rázkódásvédelem áll szemben, de ha nem ragaszkodunk a jó képminőséghez, még akár ISO 8000 érzékenység is beállítható a rövid záridő érdekében, igaz ekkor a maximális felbontás a 10 helyett 3,2 megapixel. A Z1085 IS 250 dollárért vásárolható meg márciustól.

V1273 és Z1085 IS

Szintén márciustól lesz megvásárolható a Z1085 IS árával megegyező összegért a 12-szeres optikai közelítést, 8 megapixeles képérzékelőt és optikai rázkódásvédelmet kombináló készülék, a Z8612, amely lehetőséget biztosít a témaautomatika használata mellett a teljesen kézi beállításokra is. A Schneider-KREUZNACH optika kizárólag üvegből készült lencsetagjai 36-tól 432 milliméterig állíthatók, a fényerő ebben a tartományban a nagyítás mértékétől függően F2,4-től F4,8-as értékig változik.

Z8612 és M1033

Az M-sorozat is megújul, az M1033 izgalmas vonalvezetésű vékony gépháza alatt 10 megapixeles képérzékelő, háromszoros közelítésre alkalmas zoomotika (35-105 mm), és arcfelismerő autofókusz áll a használó rendelkezésére -- utóbbi lehetőséget a V1273 és a Z1085 IS is kínálja. Az MPEG4 tömörítéssel készülő mozgóképek a gyártó állítása szerint HD-minőségűek: az 1280 x 720 képpont 30 kép másodpercenkénti felvétel a kártya teljes hosszáig nem kis teljesítmény. Az M1033 egyáltalán nem lesz drága, 200 dollár körüli áron kerül márciustól a boltokba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról