Szerző: Bizó Dániel

2008. január 7. 17:35

Elindult a Wikia Search közösségi kereső - és közösségre van szüksége

Elindult a Wikia Search, a közösségi kereső alfatesztje, ahogyan azt a cég januárban megígérte. A Wikipedia ötletgazdája által alapított cég a keresőmotorok piacán igyekszik rést találni magának a felhasználók segítségére támaszkodva. A keresőmotor másik újdonsága, hogy szemben a vezető cégek motorjaival, nyílt forráskódú, így bárki hozzájárulhat a fejlesztésekhez.

[HWSW] Elindult a Wikia Search, a közösségi kereső alfatesztje, ahogyan azt a cég januárban megígérte. A Wikipedia ötletgazdája által alapított cég a keresőmotorok piacán igyekszik rést találni magának a felhasználók segítségére támaszkodva. A keresőmotor másik újdonsága, hogy szemben a vezető cégek motorjaival, nyílt forráskódú, így bárki hozzájárulhat a fejlesztésekhez.

Jimmy Wales, a Wikipedia közösségi enciklopédia kiötlője nagyjából egy éve alapította a Wikiát, mely egy nyílt forráskódú, a felhasználói visszajelzéseket is figyelembe vevő keresőmotor kifejlesztését megcélzó, profitorientált vállalkozás. Wales szerint a Google, Yahoo!, Microsoft és más vállalatok által kidolgozott gépi algoritmusok nem elég robusztusak, ugyanis nem képesek értelmezni a kereséseket. Véleménye szerint az emberi intelligencia továbbra is nagyon fontos abban, hogy relevánssá tegye a gép által kihozott találatokat.

A Wikipedia sikerén felbuzdulva Wales úgy gondolta, hogy a közösséget a keresési találatok javításába is be lehet vonni, ráadásul kétféle módon is. Az egyik, hogy a kapott találatok sorrendjét felülbírálhatják saját preferenciáik szerint, amit a szerver eltárol, és összegzi más hasonló felhasználói szerkesztésekkel, és ez alapján értékeli át újra és újra az egyes keresési eredmények helyezését. A másik a forráskód, így az algoritmusok nyitottsága, mellyel a szabad szoftverek sikerét kívánja leutánozni. Az üzleti modell a keresésekhez kötődő hirdetésekre épül.

Az alfaállpotú Wikia Search nyilvánosan kipróbálható, bár maga a Wikia állítja, hogy a találati eredmények minősége nem túl jó egyelőre. A felhasználók azonban már most segíthetik a motort. Az úgynevezett mini cikkek létrehozása például inputtal szolgál a motor számára, hogy növelje a találatok relevanciáját, míg a "fehér lista" feltöltésével csak a közösség által prémiumnak talált oldalakon keres a motor. Az ilyen szerkesztett indexek a jövőben akár tematikus csoportosításúak is lehetnek majd.

A Wikia Search közösségi kereső teszteléséhez és feltöltéséhez erre tessék.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 04:37

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.