Szerző: Bodnár Ádám

2008. január 07. 09:22:22

Európa ötödik legerősebb szuperszámítógépét állítják üzembe Skóciában

Hatvan teraFLOPS teljesítményű szuperszámítógépet üzemelnek be hamarosan az Edinburgh-i Egyetemen, a HECToR (High-End Computing Terascale Resource) kódnevű gép 113 millió fontba, azaz hozzávetőleg 38,5 milliárd forintba került, az üzemeltetése pedig évente mintegy 5-8 millió fontot (1,7-2,7 milliárd forintot) emészt majd fel.

[HWSW] Hatvan teraFLOPS teljesítményű szuperszámítógépet üzemelnek be hamarosan az Edinburgh-i Egyetemen, a HECToR (High-End Computing Terascale Resource) kódnevű gép 113 millió fontba, azaz hozzávetőleg 38,5 milliárd forintba került, az üzemeltetése pedig évente mintegy 5-8 millió fontot (1,7-2,7 milliárd forintot) emészt majd fel.

A világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeit rangsoroló Top500 lista alapján a HECToR a tizenhetedik leggyorsabb lesz a Földön. A Top500 szerint a skót fővárosban telepítésre kerülő rendszer Európában az ötödik legerősebb konfiguráció, de az Egyesült Királyságban az első helyre kerül. Nagy-Britannia korábbi legerősebb szupergépe a harmincötödik a listán, a teljesítménye nagyjából fele a HECToR-énak.

A hivatalosan január 14-én üzembe álló, Cray XT4 szupergép összesen 11328 darab kétmagos, 2,8 GHz-es AMD Opteron processzort és 33200 gigabájt memóriát tartalmaz, az operációs rendszere természetesen Linux. A nagyjából 60 teraFLOPS-os teljesítmény azonban csak töredéke a tervezettnek, a gépet ugyanis két lépcsőben tovább fogják bővíteni: 2009 októberében a HECToR teljesítményét 250 teraFLOPS-ra növelik majd, 2011-ben pedig még tovább tornázzák.

HECToR

A szuperszámítógépet számos különféle feladatra használják majd a brit tudósok, beleértve olyan feladatokat mint a klímaváltozás modellezése, vagy akár a műszaki tervezés, például áramlástani modellezés.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 21. 11:37

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.