Szerző: Bányai György

2008. január 3. 14:44

Már 8 megapixeles a Kodak belépőszintű fényképezőgépe

Hazánkban a legolcsóbb fényképezőgépek között szép számmal találunk Kodak termékeket, amelyek eddig a hét megapixeles felbontásig merészkedtek 20-25 ezer forint között. A most bemutatott Kodak EasyShare C813 az eddigieknél még több, kereken nyolc megapixel segítségével próbál szép képeket készíteni.

[HWSW] Hazánkban a legolcsóbb fényképezőgépek között szép számmal találunk Kodak termékeket, amelyek eddig a hét megapixeles felbontásig merészkedtek 20-25 ezer forint között. A most bemutatott Kodak EasyShare C813 az eddigieknél még több, kereken nyolc megapixel segítségével próbál szép képeket készíteni.

Már közhely, hogy nem a megapixel a legfontosabb, mégis nagy a keletje a minél több képpontnak már a legolcsóbb modellek között is. Azzal már jóval kevesebben foglalkoznak, hogy a kicsiny, 1,2/5 hüvelykes érzékelőlapkák által nyújtott képminőség 8 megapixeles felbontás esetén labdába sem rúghat a két-három éve gyártott 3, illetve 4 megapixeles változatok által kínáltakkal.

De a "több van ráírva, tehát jobb" még mindig sokakat ingerel tévesen a vásárlásra, illetve a gyártókat az ezirányú fejlesztésekre, pedig utóbbiak lennének a legboldogabbak, ha az értelmetlen megapixel-hajhászás helyett a kevesebb megapixel rögzítésére alkalmas termékek maradhatnának eladhatók. Főleg, ha tudjuk, hogy a felhasználók nagy hányada 1280x1024 képpont 1,4 megapixelén nézik a képeket a monitorukon, illetve azt, hogy a 10x15-ös képek nagyjából 2,6 megapixelnyi információt adnak vissza. E gondolatok természetesen nem csak a Kodakra vonatkoznak, hanem az összes gyártóra.

Kodak EasyShare C813

A Kodak EasyShare C813 8 megapixeles érzékelője háromszoros optikai közelítésre alkalmas aszférikus lenycsetagokat is tartalmazó optikán keresztül érzékeli a fotózandó témát, melynek 35 milliméteres rendszerre átszámolt gyújtótávolsága 36-tól 108 milliméterig állítható. A gyér fényviszonyok esetén történő használatkor optikai rázkódásvédelemre -- belépőszintű gépről lévén szó -- nem számíthatunk, helyette az elmosódásmentes képek érdekében az amúgy is parányi érzékelő szemcsés-szőrös képrészletein ronthatunk a maximum ISO 1250 érzékenységi szintre állítással, amelynek használatakor a záridő természetesen rövidül.

A 2,4 hüvelykes kijelzővel szerelt kis gép moziüzemmódja VGA felbontásban 15 képkocka másodpercenkénti felvételében csúcsosodik ki, a folyamatos 30 képkockás üzemmód 320x240 képpontos felbontásban azonban megvalósítható. A Kodak EasyShare C813 teljesen automata fényképezőgép, így zárat, blendét nem állíthatunk, ellenben a témaautomatika 16 fotózási körülményt fed le. A memóriakártya résébe SD kártya illik, amelynek hiányakor a beépített 16 megabájtnyi tárolóra kell hagyatkoznunk. Az energiát két AA méretű ceruzaelem, illetve ezzel megegyező méretű akkumulátorok szolgáltathatják. A Kodak új gépe 120 dolláros áron vásárolható meg jelenleg a tengerentúlon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról