:

Szerző: Ady Krisztián

2008. január 2. 15:42

A CES 2008 kiállítás sztárja lehet a Samsung SDI 79 cm-es OLED-tévéje

A jövő héten kezdődő Las vegasi Consumer Electronics Show (CES) 2008 rendezvény sztárja lehet a Samsung SDI 79 cm-es, azaz 31 hüvelykes képátlójú szerves (OLED) kijelzőjű televíziója, mely az első ilyen méretű aktívmátrix OLED-kijelző a piacon. Az előző csúcstartó a Sony 27 hüvelykes prototípusa volt.

[HWSW] A jövő héten kezdődő Las vegasi Consumer Electronics Show (CES) 2008 rendezvény sztárja lehet a Samsung SDI 79 cm-es, azaz 31 hüvelykes képátlójú szerves (OLED) kijelzőjű televíziója, mely az első ilyen méretű aktívmátrix OLED-kijelző a piacon. Az előző "csúcstartó" a Sony 27 hüvelykes prototípusa volt.

A két ünnep között bemutatott, a kiállításon is megtekinthető példányok rendkívül vékonyak: a 79 cm-es képátlójú panel elképesztően keskeny, csupán 4,3 mm vastagságú. A hasonló méretű LCD-panelek tízszer vastagabbak. A Samsung SDI ráadásul egyre tartósabb kijelzőket készít, a kiállított példányok élettartama 35 ezer óra, ami napi 8 órás működés mellett közel 12 éves működési időt jelent.

A szupervékony, 79 cm-es kijelzők már televíziózásra alkalmas méretűek -- nem így a Sony 11 hüvelykes, inkább presztízs okokból piacra dobott, horrorisztikus áron értékesített példányai --, az árcédula azonban nem véletlenül nem szerepel mellettük, iparági értesülések szerint az ilyen méretű OLED-panelek még mindig igen rossz hatékonysággal, kihozatallal gyárthatók. Valószínűleg ezeknek a televízióknak, paneleknek is csillagászati lehet az áruk.

A Samsung SDI szerint azonban a sorozatgyártás már akár 2008-ban megkezdődhet ebben a méretben is -- a 14 hüvelykes panelek mellett --, és több televíziógyártó is jelezte érdeklődését a Samsung paneljei iránt, így csak rajtuk áll, piacra kerülnek-e ilyen kijelzővel szerelt lapostelevíziók ebben az évben. A Toshiba nemrég jelentette be, hogy a gyártási nehézségek miatt csak 2009-2010-re tervezi a szerves kijelzői sorozatgyártásának megkezdését.

31 hüvelykes OLED-tévé a Samsung SDI-tól
31 hüvelykes OLED-tévé a Samsung SDI-tól

Az OLED-kijelzők előnye még az alacsony fogyasztás és a villámgyors reakcióidő, utóbbival ideálisnak tűnnek mozgóképek reprezentálására. Kereskedelmi forgalomban egyelőre csak a Sony értékesít szerves kijelzőjű televíziót, meglehetősen korlátozott, havi 2 ezer darabos mennyiségben. Az iSuppli szerint 2013-ban mér 2,8 millió darabos lehet ez a piac, 1,4 milliárd dolláros értéket képviselve.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.