:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. január 2. 11:31

A szoftverek ötödét javítatlanul hagyják a felhasználók

A windowsos PC-ken futó alkalmazások ötöde javítatlan, vagyis védtelen a különféle támadások ellen -- állítja saját felmérésére hivatkozva a dán Secunia biztonsági cég. A vállalat által ingyenesen elérhetővé tett Personal Software Inspector (PSI) sebezhetőség-vizsgáló szoftverrel több mint 14,5 millió szoftvert ellenőriztek le, és a statisztikák azt mutatják, a gépeken található alkalmazásoknak átlagosan több mint 20 százalékát nem frissítették a felhasználók.

[HWSW] A windowsos PC-ken futó alkalmazások ötöde javítatlan, vagyis védtelen a különféle támadások ellen -- állítja saját felmérésére hivatkozva a dán Secunia biztonsági cég. A vállalat által ingyenesen elérhetővé tett Personal Software Inspector (PSI) sebezhetőség-vizsgáló szoftverrel több mint 14,5 millió szoftvert ellenőriztek le, és a statisztikák azt mutatják, a gépeken található alkalmazásoknak átlagosan több mint 20 százalékát nem frissítették a felhasználók.

"A felhasználók gépeire telepített alkalmazásoknak több mint ötöde tartalmaz ismert biztonsági hibákat, azonban a javításokat sokszor nem telepítik" -- írta a Secunia hivatalos blogjában Jakob Balle fejlesztési vezető. Az ingyenesen letölthető Secunia PSI több mint 4200 különféle alkalmazást ismer és képes megvizsgálni sebezhetőségek után kutatva. A szoftver képes kiszűrni a felhasználók gépein az elavult, nem frissített szoftvereket, illetve azokat is, amelyekhez már egyáltalán nincs támogatás, és ezért jelenthetnek kockázatot. A Secunia PSI segítséget nyújt abban, hogy tehetjük biztonságosabbá a rendszert, ha kell, letölti a frissítéseket.

Az adatok ugyanakkor azt mutatják, a felhasználók egyre inkább biztonságtudatosak, fél évvel ezelőtt ugyanis még a szoftverek közel harmada, pontosan 28 százaléka volt frissítetlen a PSI által megvizsgált gépeken. A szoftvert eddig közel 191 ezren töltötték le és telepítették a Secunia szerint.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.