Szerző: Bodnár Ádám

2008. január 3. 16:07

Izraeli céggel és EMC-s aggyal erősít a tárolórendszerek területén az IBM

Az IBM egy nem nyilvános, ám bennfenntes források szerint 300-350 millió dollárhoz közeli összegért megvásárolta az adattárolási megoldásokkal foglalkozó, magánkézben levő izraeli XIV vállalatot, amely a Nagy Kék tárolási megoldásokkal foglalkozó System Storage részlegébe olvad bele.

[HWSW] Az IBM egy nem nyilvános, ám bennfenntes források szerint 300-350 millió dollárhoz közeli összegért megvásárolta az adattárolási megoldásokkal foglalkozó, magánkézben levő izraeli XIV vállalatot, amely a Nagy Kék tárolási megoldásokkal foglalkozó System Storage részlegébe olvad bele.

Az akvizícióval nem csak értékes technológiák, hanem komoly szakemberek is az IBM-hez kerülnek. Az XIV igazgatótanácsának elnöke ugyanis az a Moshe Yanai, aki az EMC-nél a 90-es években a csúcskategóriás Symmetrix (ma DMX) tárolórendszereket tervezte, amelyekkel a vállalat az adattárolási piaci élére állt. Yanai összesen 18 szabadalmat jegyez adattárolási területén, és egyes elemzők szerint az IBM lényegében őt magát akarta megszerezni a felvásárlással.

Hogy mekkora az ügylet jelentősége, azt jól mutatja, hogy 10 éve ez az első akvizíció, amelyet az IBM szerverekért és tárolókért felelős üzletága végrehajtott, Yanai pedig egyből "fellow" pozícióban csatlakozik az IBM-hez, ami a lehető legmagasabb műszaki beosztásnak felel meg. Ahhoz, hogy valaki egy ilyen világméretű informatikai cégnél fellow beosztásba kerüljön, lényegében élő legendának kell lenni.

Yanai 2002-ben hagyta ott az EMC-t és alapította az XIV-t, ahol a vezetése alatt dolgozták ki azt a technológiát, amely apró darabokra szeleteli a tárolandó adatmennyiséget és egyenlően elosztja azokat a meghajtók között, ezáltal a lehető legnagyobb teljesítményt kihozva a diszkekből. Az XIV Nextra architektúra nem csak jól méretezhető, hanem öngyógyító is, valamint saját magát képes optimalizálni a legnagyobb sebesség érdekében, ráadásul olcsó hardvereken is hatékonyan használható -- magyarázta az IBM egyik szóvivője a felvásárlás indítékát.

Az IBM elsősorban a "Web 2.0" jellegű felhasználás terjedése miatt vette meg az XIV-t, amelynek architektúrája a vállalat szerint különösen alkalmas a felhasználók által előállított hatalmas mennyiségű és egyre növekedő tömegű adat költséghatékony tárolására. Világszerte mintegy 4 petabájt, azaz 4 ezer terabájt adatot tárolnak Nextra rendszerekben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról